Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana.


Perca penjalica, slatkovodna riba u srodstvu s grgečom koja potječe iz jugoistočne Azije, ali i koja se u zadnjih par desetljeća uspjela raširiti sve do Papua Nove Gvineje, izazvala je ovih dana sveopću paniku u Australiji jer se po prvi puta pojavila nedaleko od tamošnje obale.

Vezani članci Nisu baš fotogenični Pozvali vlasnike da objave najgore fotografije svojih ljubimaca, a slike premašile sva očekivanja Zmija (Foto: Screenshot/YouTube) Divovska zmija izazvala pravi kaos, uglavnom zato što su je svi htjeli snimiti

Perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je.

Riječi je o ribi koja u novim staništima predstavlja golemu opasnost po druge ribe, ptice i kornjače, pa je istraživač Nathan Waltham sa sveučilišta James Cook upozorio da će najvjerojatnije izazvati katastrofu ukoliko počne širiti poluaciju i u Australiji.

OPREZ! U Jadranu se pojavila riba koju nikako nemojte jesti

Naime, ta posve neobična perca je u stanju šetati kopnom i do šest dana jer uz škrge posjeduje pluća, a jednom kada je neka od životinja ugleda i proguta, perca je ubije tako što joj natekne u grlu i uguši je!

Premda je perca penjalica donekle otporna i na slanu vodu stručnjaci ne vjeruju da je tako daleko uspjela samostalno doplivati, pa prihvaćena teorija u ovom trenutku kaže da su za njezinu migraciju krivi ribarski brodovi.

Kao da je iz horora izgmizalo: Zeleno je, sluzavo i možda otrovno

"Perca je u stanju poremetiti ravnotežu staništa u koljje se naseli. Zato surađujemo s vlastima kako ne bi išla dalje prema jugu", kazao je Waltham, koji je zamolio ljude da odmah to prijave ukoliko je ugledaju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook