Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sedamnaestogodišnji Britanac u četvrtak je, nakon devet mjeseci plovidbe, osvojio naslov najmlađe osobe koja je sama u jedrilici oplovila svijet, uz više pristajanja na obalu i uz pomoć ekipe suradnika na pratećem brodu.


Mike Perham je u četvrtak oko 11.00 sati po srednjoeuropskome vremenu prošao ispod Cap Lizarda, najjužnije točke Engleske, objavili su njegova ekipa i obalna straža, i tako je završio putovanje oko svijeta koje je počeo u studenome 2008. Sa 17 godina i 164 dana, mladić je tako potukao rekord koji je postavio Amerikanac Zac Sunderland, također sedamnaestogodišnjak, dva mjeseca ipak stariji od Perhama, koji je prošli mjesec završio putovanje oko Zemlje, po Guinnessovoj knjizi rekorda.

Vezani članci Koronavirus u susjedstvu - Videozid - 9 Detaljan vodič stanja s koronavirusom u našem okruženju: Doznajte tko ima policijski sat, gdje traje lockdown, a kod koga mjere popuštaju Koronavirus, ilustracija - 2 Ide li konačno nabolje? Pogledajte koje su zemlje popustile mjere za sprečavanje širenja korone i što im je to na kraju donijelo

Mike Perham je još u siječnju 2007. bio najmlađa osoba koja je sama preplovila Atlantik. Tada je imao 14 godina. U svojoj petnaestmetarskoj jedrilici Perham je prešao više od 26.000 nautičkih milja za više od 150 dana na moru. Putovanje ga je odvelo u Portugal, Južnoafričku Republiku, Australiju i na Novi Zeland. No nije oplovio rt Horn na krajnjem jugu Južne Amerike zbog loših vremenskih uvjeta, pa je prošao Panamskim kanalom. 'Uspio sam, ostvario sam svoj san. Ne mogu doći k sebi', rekao je mladi mornar. Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet, ali bez pristajanja i bez pomoći sa strane, i dalje je Australac Jesse Martin koji je koncem 1998. kao osamnaestogodišnjak oplovio svijet za 327 dana. (Hina)