Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne samo da ova tipkovnica prepoznaje svog vlasnika, nego i onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.


Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost.

Vezani članci Čišćenje mora (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL) - 1 U čišćenju podmorja Savudrijske vale sudjeluje 200 ronioca Akcija čišćenja podmorja (Foto: Karlo Maćaš) Više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije čistit će podmorje Savudrijske vale

Neki ljudi tipkaju otmjenošću pijanista, drugi po tipkama nabijaju kao po bubnju. Tipkovnica koju su razvili stručnjaci s Tehnološkog instituta u Georgiji i s kineske akademije znanosti može iskoristiti činjenicu da svaka osoba tipka drugačije.

Ta 'inteligentna tipkovnica', nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem 'pokreta po tipkovnici' u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

VIDEO Jedete za stolom u uredu? Nakon ovoga više nećete!

Znanstvenici kažu da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan 'tipkarski potpis', objavili su autori u časopicu ACS Nano.

I konačno, osim što je 'pametna', zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tipkovnica onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook