Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ne samo da ova tipkovnica prepoznaje svog vlasnika, nego i onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama.


Američki i kineski znanstvenici zajednički su razvili tipkovnicu koja prepoznaje način pisanja njezina vlasnika i time unapređuje konvencionalnu računalnu sigurnost.

Vezani članci Prljavština u ZET-u Dezinficiraju li se tramvaji prije izlaska iz spremišta? "Bila sam prva putnica, sve je bilo prljavo..." Građani i dalje strahuju od poplava Zagrepčani bijesni: "Ovo je katastrofa... Zar da uključim struju pa da mi izgori kuća!? Koju poruku da im dam?"

Neki ljudi tipkaju otmjenošću pijanista, drugi po tipkama nabijaju kao po bubnju. Tipkovnica koju su razvili stručnjaci s Tehnološkog instituta u Georgiji i s kineske akademije znanosti može iskoristiti činjenicu da svaka osoba tipka drugačije.

Ta 'inteligentna tipkovnica', nazvana IKB, može precizno identificirati korisnike (i uljeze) u realnom vremenu na temelju načina tipkanja. To čini pretvaranjem 'pokreta po tipkovnici' u dinamične električne signale, koji djeluju poput svojevrsnog biometrijskog potpisa.

VIDEO Jedete za stolom u uredu? Nakon ovoga više nećete!

Znanstvenici kažu da se električni signali generiraju na osnovu ritma tipkanja, brzine i navike tipkanja, veličine prstiju, individualnog bioelektriciteta, primjenjene snage na tipke i slično. Signali pružaju iznimno precizan, jedinstven i trajan 'tipkarski potpis', objavili su autori u časopicu ACS Nano.

I konačno, osim što je 'pametna', zahvaljujući dizajnu i materijalima od kojih je napravljena, ova tipkovnica onemogućava kojekakvim mrvicama da se nepovratno zaglave među tipkama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook