Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki znanstvenici utvrdili su da se tzv. rajski plin, dušikov oksid koji se nekad koristio kao anestetik i izaziva nekontrolirani smijeh, pokazao uspješnim u liječenju težih oblika depresija.


Prema rezultatima istraživanja psihijatri i anesteziolozi s medicinskog fakulteta sveučilišta Washington u St. Louisu utvrdili su na malom uzorku da je u dvije trećine slučajeva depresije otporne na druge oblike terapije inhalacija toga plina dovodila do poboljšanja.

Vezani članci Istraživanje Dnevnika Nove TV za siječanj - 7 Istraživanje Dnevnika Nove TV: SDP prvi put u četiri godine najjača politička stranka Depresija, ilustracija Broj oboljelih neprestano raste, a simptome nije jednostavno prepoznati

U kontrolnoj skupini u kojoj pacijenti inhalacijom nisu primali taj plin subjektivno poboljšanje na dan terapije i dan nakon terapije opisala je tek trećina ispitanika.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Biological Psychiatry.

"Naši rezultati moraju se potvrditi no vjerujemo da je ovo dobra polazna osnova i vjerujemo da bi terapjia dušikovim oksidom mogla pomagati osobama koje pate od depresije", kaže voditelj istraživanja profesor anesteziologije Peter Nagele.

Zabrinjavajući podatak o komičarima

Do trećine svih pacijenata sa simptomima kliničke depresije ne reagira na postojeće metode liječenja što ukazuje na potrebu što hitnijeg otkrivanja drugih metoda liječenja.

Prednosti rajskog plina su ograničene nuspojave, poput mučnina i povraćanja, koje se javljaju dok se udiše plin.

Poboljšanja stanja depresivnih pacijenata trajala su, nakon inhalacije rajskog plina, kod nekih čak i do tjedan dana a nijednom se pacijentu stanje nije pogoršalo nakon inhaliranja rajskog plina.

Kod standardnih antidepresiva prvi učinci se pokazuju tek nakon nekoliko dana ili tjedana, kao i kod psihoterapije.

"Ukoliko se naši nalazi potvrde takav brzodjelujući lijek mogao bi biti posebno koristan kod pacijenata s teškom depresijom koji su izloženi riziku samoubojstva ili trebaju intervenciju odmah", kaže psihijatar Charles Zorumski koji je sudjelovao u istraživanju.

"Začuđujuće je da se nitko nije sjetio koristiti tvar koja izaziva smijeh kod pacijenata čiji je glavni simptom duboka tuga", kaže Nagele. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook