Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mehanizam s Antikitere

Nevjerojatno: Starije je no što smo mislili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ne, ne radi se o ENIAC-u.

Mehanizam s Antikitere pronađen je 1901. godine prilikom istraživanja potonulog broda uz obalu istoimenog grčkog otoka. Radi se o seriji brončanih zupčanika za koje se vjeruje da su služili za predviđanje pomrčina Sunca, određivanje položaja planeta te bilježenje datuma održanih Olimpijskih igara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cedevita - Zagreb CB 76:88 Slika nije dostupna Kup UEFA: Rezultati

Znanstvenici već više od sto godina pokušavaju dokučiti iz kojeg doba ovaj mehanizam potječe. Studija iz 2006. godine datirala ga je u period između 150. i 100. godine prije nove ere, no nova analiza pokazuje da je ovaj mehanizam datume počeo bilježiti još 205. godine prije nove ere.

Računalo staro 38 godina prodano za 5,4 milijuna kuna

Prema tome, njegov sustav funkcioniranja nije se mogao temeljiti na trigonometriji koja se pojavila te krajem 2. stoljeća prije nove ere, pa se pretpostavlja da je funkcionirao na principima aritmetike koje su Grci 'posudili' od Babilonaca.

Iako su neki istraživači sigurni da su ovaj mehanizam napravili poznati mislioci ili astronomi, primjerice Arhimed ili Hipark, većina se ipak slaže da je prerano govoriti o njegovim tvorcima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene