PR
PR

Prvi DigitalniNomadi meetup održan u HUB 385 centra znanja, kreativnosti i inovacija u Zagrebu, na jednome je mjestu okupio brojne domaće digitalne profesionalce i kreativce, digitalne nomade, developere i dizajnere.


Digitalni nomadi razmijenili su informacije, znanja i iskustva o radu na daljinu u ''gig ekonomiji'', kakav Vipnet već primjenjuje u razvoju startupa i razvoju projekata s digitalnim stručnjacima koji rade od bilo kuda.

Vezani članci Huawei MateBook X Pro - 1 Tko su digitalni nomadi i je li sada najbolje vrijeme da im se pridružite? Slika nije dostupna Kapulica & lampioni: Ovdje upišite svoju želju!

Tvorac Nomad Lista, vodeće digitalne platforme za povezivanje profesionalaca koji rade remotely, Pieter Level procjenjuje da će do 2035. u svijetu biti milijardu digitalnih nomada. Pouzdan internet, pristup dokumentima s različitih uređaja u svakom trenutku i neovisno o lokaciji, preduvjet su ovakvog modela rada.

Digitalna ekonomija donosi nove modele rada. Živimo i djelujemo u digitalnom dobu gdje su promjene na tržištu izuzetno brze, a nove tehnologije, između ostaloga, omogućuju rad bilo kad i bilo gdje, što je upravo glavno obilježje današnje digitalne ekonomije. Uz kvalitetan pristup Internetu i adekvatne digitalne alate moguće je raditi na projektima sa suradnicima u cijelom svijetu i pri tome koristiti agilne metodologije i pratiti rezultate u stvarnom vremenu. - izjavio je tom prigodom Ivan Skender, glavni direktor za transformaciju poslovanja u Vipnetu.

Vipnet prati najnovije svjetske trendove i potiče inovativnost, a kroz digitalizaciju korisničkog iskustva i kanala korisnicima omogućuje što jednostavniji pristup našim uslugama i proizvodima, prilagođen zahtjevima digitalnog okruženja.

Agilan razvoj inovacija u digitalnom okuženju podrazumijeva suradnju timova u stvarnom vremenu, neovisno o lokaciji, a remote rad i odmak od svakodnevnog okruženja potiče kreativnost i samim time inovacije. Vipnetov tim koji proteklih mjeseci razvija startup rješenje za digitalizaciju korisničkog iskustva ovdje u HUB 385, djeluje kao tim digitalnih nomada, a istovremeno uz podršku svega što im može ponuditi jedna korporacija kao Vipnet - mentore, edukacije, budžet, ICT support i podršku kolega", zaključio je Ivan Skender.

Vipnetov tim pobijedio je prošle godine na natječaju korporativnog poduzetništva Empowering Ideas koji se provodi se na razini A1 Grupe, a trenutno je u tijeku novi natječaj za odabir inovativne ideje startupa koji će se razvijati i realizirati.

PR
PR

Ključni faktor u provođenju digitalne transformacije kompanije su zaposlenici koji trebaju agilno razvijati vještine za novo doba te je Vipnet ovoga mjeseca pokrenuo Vipnet Digital Academy - napredni program razvoja digitalnih vještina. U sklopu ovog programa u ovoj godini će više od 260 zaposlenika započeti svoje putovanje prema razvoju digitalnih vještina, koje se odnose na korištenje postojećih digitalnih tehnologija i prilagođavanje razvojnim metodama i novim pristupima.

Marija Sivački, voditeljica digitalnog korisničkog iskustva u Vipnetu, na #DigitalniNomadi meetupu je detaljnije predstavila agilni pristup razvoju nove generacije Moj Vip aplikacije u sklopu panel rasprave „Kakva je zaista, a kakva bi trebala biti suradnja na daljinu“.

Trenutno radimo na razvoju nove Moj Vip aplikacije, koju testiramo s našim partnerima, kolegama i korisnicima i pri tome djelujemo kao jedan povezani tim, nevezano gdje se nalazimo, razmjenjujući virtualno i u stvarnom vremenu dojmove o aplikaciji. Upravo takav remote princip rada potiče inovativnost i omogućuje fleksibilnost, što je od velikog značaja za naše zaposlenike, ali i za Vipnet u cjelini, poručila je Marija Sivački.

Na panel raspravi o zamkama i praktičnim rješenjima o remote suradnji govorili su i izvršni direktor Trikodera Ivor Štimac, digitalni nomadi Tomislav Pancirov i Berislav Grgičak te remote freelancer Luka Kladarić, dok se o praktičnim primjerima digitalnih nomada detaljnije govorilo u panel raspravi „Kako biti uspješan hrvatski digitalni nomad“.

Značaj održavanja meetupa koji za cilj ima približavanje rada na daljinu u današnjoj digitalnoj ekonomiji svim znatiželjnicima i zaljubljenicima u digitalno nomadstvo dodatno je približio Ivan Brezak, glavni urednik i osnivač Netokracije:

Tzv. "gig ekonomija" u kojoj se radna snaga slobodno kreće ne samo tržištem, već je i lokacijski nezavisna, po McKinsleyjevom istraživanju čini 20 do 30 posto američke te europske ekonomije. Izuzetno je stoga bitno da i u Hrvatskoj shvaćamo značaj rada na daljinu zahvaljujući digitalnim tehnologijama, ali i digitalnog nomadstva kako radnici, ali i poslodavci ili klijenti. Upravo je ovaj meetup prilika da se stvori odmak od često idealizirane i nestvarne slike nomada koji samo putuju svijetom te da razgovaramo o pravim izazovima i rješenjima najiskusnijih domaćih sudionika te ekonomije.