Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dok su u Hrvatskoj, kao i u većini Europe, kriteriji za dobivanje vozačke dozvole ponešto stroži, u ostatku svijetu to baš i nije tako.


U Europi je normalno da tijekom praktičnog dijela vozačkog ispita, osim instruktora, na zadnjem sjedalu sjedi i ispitivač koji bilježi svaki vaš prijeđeni metar, normalno je da se za polaganje vozačkog morate prijaviti putem ovlaštene autoškole, a i da sastavni dio ispita poligon koji simulira izvanredne uvjete. No, što kada vam je jedan od uvjeta - sastaviti automobil?

Ovo su prakse vozačkih ispita u zemljama diljem svijeta:

Kenija

Vezani članci Koronavirus Kanada se pridružila zemljama s više od milijun oboljelih od COVIDA-19, u Brazilu više od 1000 preminulih dnevno Šareni kišobrani (Foto: Dnevnik.hr) Objavljena je lista najsretnijih zemalja svijeta. Ispred Hrvatske su i Slovenija, Srbija, Kosovo...

Pripreme za vozački ispit u Keniji uključuju i 'vožnju' autića-igračaka po posebno dizajniranom stolu, a praktični dio ispita navodno ponekad traje i manje od minute.

Sjeverna Koreja

Ukoliko u Sj. Koreji želite visoku kategoriju vozačke dozvole morate znati sastaviti - automobil.

Burkina Faso

U ovoj zemlji javna je tajna da ćete pasti praktični dio ispita ako ispitivaču ne 'uvalite' 25.000 CFA franaka.

Keihanaikukauakahihuliheekahaunaele

Kina

Do 2013. godine kineske su vozače savjetovali da 'kad je frontalni sudar neizbježan puste volan, dignu noge i bace u stranu na sjedalo'.

Honduras

Jedno od pitanja na teoretskom dijelu ispita je 'Što učiniti ako nekoga pregazite?', a među odgovorima su bili - 'pokrit ću ga lišćem', 'popit ću rum' i 'ostavit ću ga tamo'.

Indija

Do 2013. godine ispitivači uopće nisu morali sjediti u autu za vrijeme ispita. Kad se to zakonski promijenilo stopa prolaznosti misteriozno je pala za 50 posto.

Egipat

Donedavno se ispit sastojao od vožnje 6 metara unaprijed i 6 metara unazad. Sada je malo 'zahtjevniji' pa budući vozači moraju odgovoriti na 10 pitanja i voziti po stazi u obliku slova S.

Južnoafrička Republika

Kandidati za vozačku u ovoj zemlji mogu pasti i prije no što sjednu u auto i to ako ne provjere curi li im nešto ispod auta, ali i ako povlačenje ručne kočnice rezultira zvukom.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook