Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerikanizacija Hrvatske

Prestanimo obilježavati Halloween, slavimo Samhain!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Noć vještica ili Halloween jedan je od cijelog niza američkih stvari koje smo i mi prihvatili iako se na isti datum obilježavao i keltski praznik s kojim nam se puno lakše povezati.

Naime, malo je poznata činjenica kako sam Halloween uporište ima u keltskom prazniku Samhain, a Kelti su živjeli i na našem području.

Pročitajte i ovo Dvorište obitelji Makvić nakon perjana - 6 Bolje da umre selo nego običaji Po dvorištu im bacaju odjeću, perje, papir, slamu, a oni slave i ne skidaju osmijeh s lica: "Ispada kao cirkus, ali to je stvarno čast" PR LIDL Stravično dobra ponuda

>> 'Halloween je mrtav'

'Kelti su 1. studenog slavili kao početak nove godine vodeći se prirodnim kalendarom jer se tada završavala žetva. Samhain je naziv gospodara smrti i po njemu je taj datum dobio ime, a Kelti su vjerovali kako je taj dan najtanja granica između svijeta mrtvih i živih te da se duhovi predaka vraćaju na zemlju', pojasnila nam je stari keltski običaj povjesničarka Minela Fulurija.

Prema keltskim vjerovanjima Samhain u ovoj noći preuzima vlast nad svijetom, a u toj noći su se simbolično gasile sve vatre u ognjištima. Uz ovaj dan vezale su se i druge mistične stvari, a prije dolaska Rimljana slavio se za prve noći punog mjeseca nakon obavljene žetve. Usvajanjem rimskog kalendara i Kelti su odredili da se Samhain obilježava u noći s 31. listopada na 1. studenog.

Iako su Kelti ponajviše živjeli na sadašnjim područjima Velike Britanije, Irske, Francuske i zemalja Beneluksa, miješajući se s ostalim narodima došli su do naših područja. 'Kelti u 4. stoljeću prije nove ere pristižu na prostor međuriječja Drave, Save i Dunava. Često se sukobljavaju s Ilirima, a miješaju se s autohtonim stanovništvom i nakon neuspješnog pohoda na Grčku dio njih se trajno nastanjuje na području Hrvatske', objašnjava Fulurija.

Kelti na našem području dijele se na dvije skupine – Taurisce koji su naseljavali sjeverozapadnu Hrvatsku i Skordisce koji su živjeli na panonskom području. Kelti su se obično zadržavali oko rijeka pa nije ni čudno da su zabilježena njihova naselja oko Karlovca. Dio njih se spuštao i prema obali, a najdalje su došli do Sinja.

Iako Kelti na području Hrvatske nisu bili jedinstveni, a povijesni izvori tvrde kako dvije najveće skupine nisu imale kontakta jedni s drugima, svi oni poštovali sve keltske običaje pa tako i Samhain. Na našim područjima nije se zadržala tradicija obilježavanja njihove svečanosti, ali smo posljednjih godina svesrdno preuzeli američku tradiciju Noći vještica. No, kako i sami Amerikanci potvrđuju kako se Halloween naslanja upravo na Samhain, možda bi umjesto velikih Halloween zabava trebali početi raditi Samhain zabave. Priča je uglavnom ista, ali autentičnost je puno veća.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene