Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tema koja je jugoslavenske medije prije 40 godina zanimala ticala se upravo toga kako bi Jugoslavija mogla izgledati u 2000. godini. Prema svemu sudeći, za njih je 2000. godina predstavljala pravi skok u budućnost.


Temu budućnosti davne 1969. godine pokrenuo je Stane Stanič, urednik ‘Borbe’, svojom pričom ‘Jugoslavija godine dve hiljadite’ u popularnoj televizijskoj emisiji ‘Vidici’, prenosi blog Yugopapir.

Vezani članci Ilustracija Australski sud naredio istragu o hrvatskoj šestorki osuđenoj za terorizam: Smjestio im je agent Udbe? Peter Galbraith Bivši američki veleposlanik o Međunarodnoj zajednici: "Trebali smo se koncentrirati na sprječavanje rata"

Predvidjeli su, zahvaljujući brojnim istraživanjima i analizama, kako će čovjek 2000. godine biti u stanju mijenjati organe, boju kože i sanjati u boji te kako će kukuruz postati glavnom strateškom sirovinom Jugoslavije. Sveučilišta su trebala proživljavati krizu zbog odvojenosti od sudjelovanja u privrednim i društvenim događanjima.

Osim toga, smatralo se kako će 2000. godine u masovnoj upotrebi biti nova i sigurnija sredstva za kontrolu umora, tehniku relaksacije, poticanje vitalnosti, stimulansi za duhovni rad i jačanje individualnosti, snagu percepcije, povećanje maštovitosti i drugih psihičkih sposobnosti, prenosi Blic .

VIDEO Maleni Amerikanac (5) zna sve o bivšoj Jugoslaviji!

Predvidjeli su kako bismo u budućnosti mogli svjedočiti najmodernijim medicinskim tehnikama i tako odabirati spol svoje djece.

Ono što je osobito zanimljivo, predviđalo se kako bi Jugoslavija trebala dosegnuti u 2000. godini standard jedne od danas najbogatijih država na svijetu – Švedske.

Povećanje proizvodnje kukuruza, prema mnogim ondašnjim stručnjacima, bila je ključna za razvoj industrije i znanstvene industrije u budućoj Jugoslaviji. ‘To bi dovelo i do stvarnog preobražaja sela. Kukuruz bi mogao postati jugoslavenska strateška sirovina broj jedan’, tvrdio je Stanič.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju