Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenik s Cambridgea tvrdi da se Posljednja večera nije održala na Veliki četvrtak već dan ranije.


Profesor Colin Humphreys, znanstvenik s Cambridgea smatra kako je Isus na Posljednjoj večeri bio dan prije, na Veliku srijedu. U svojoj novoj knjizi 'The Mystery Of The Last Supper' profesor je kombinirajući informacije iz Biblije te povijesti i astronomije zaključio da je dosadašnje vjerovanje kršćana bilo pogrešno.

Vezani članci Eva i zmija Priča o Adamu i Evi dobila verziju za TikTok, nekima je super, drugi misle da je svetogrđe Slika nije dostupna Hrana na slikama 'Posljednje večere' sve obilnija

>> Pronađeni čavli s Isusova križa

Znanstvenike već dugo godina muči proturječnost podataka o tom jako bitnom događaju za sve kršćane. Primjerice, evanđelisti Matej. Marko i Luka tvrdili su da se Posljednja večera podudarala s početkom židovskog blagdana Pashe, dok Ivan tvrdi da se sve dogodilo nakon Pashe.

No, Humphrey tvrdi da je Isus, zajedno s Matejom, Markom i Lukom koristio drugačiji kalendar od Ivana. 'Što god mislili o Bibliji, činjenica je da Židovi nikad ne bi zamijenili večeru na dan Pashe s nekom 'običnom' večerom i jako je teško razumjeti proturječne navode evanđelista. Mnogi vjeruju kako se iz sličnih situacija, Bibliji uopće ne može vjerovati, no znanost nam može pomoći u tome', ističe Humphrey za Telegraph.

Prema njegovoj teoriji, Isus se ravnao po starom židovskom kalendaru, a ne po lunarnom koji je u to vrijeme već bio raširen i koristi se do danas. Po tome, Pasha i Posljednja večera su se odvile u srijedu pa takvo objašnjenje rasvjetljava zapravo kako se toliko događaja moglo odviti između večere i raspeća. Zapravo, Isusovo uhićenje, ispitivanje i suđenje nisu se zbili u jednoj noći već u dužem vremenskom periodu. Računajući, Humphrey je došao do zaključka kako se razapinjanje Isusa na križ dogodilo 3. ožujka, a Uskrsnuće 5. ožujka.