Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dokazuje li ovaj neobičan slučaj da Facebook ipak prijavljuje tko vam gleda profil?


Omar Famuyide, 21-godišnjak iz Birminghama, provest će narednih 17 godina u zatvoru zbog čitavoga niza teških razbojstava, no ono što ovu priču zapravo čini fantastičnom je podatak da je detektivski posao zapravo odradio Facebook.

Vezani članci Policajac zaključava ćeliju Sve više vozača dobiva zatvorske kazne za prometne prekršaje, a zbog gužve iza rešetaka zatvorenici tuže državu Nasilje, ilustracija (Foto: Davor Puklavec/Pixsell) Oca monstruma (80) koji je godinama silovao svoje kćeri stigla pravda: Podvodio ih kolegama, tjerao da opće sa psom

Naime, žrtva kojoj je Famuyide još u kolovozu uz prijetnju nožem oteo Seat Leon, razbojnika je pronašla na toj društvenoj mreži bez da je to uopće htjela.

Facebook je opljačkanom čovjeku Famuyidea jednog jutra "ponudio kao prijatelja", što je u konačnici dovelo do uhićenja tog mladog i izuzetno opasnog kriminalca.

Policija je Famuyidea kasnije povezala s još nekoliko zločina, pa je tako između ostaloga u policijskome priopćenju navedeno da je pomoću pištolja jednom muškarcu oteo BMW, ali i da je svojedobno naoružan sudjelovao u jednoj provali tijekom koje je neimenovanoj gospođi prijetio metalnom šipkom.

Kao što smo već napomenuli, Kraljevski sud u Birminghamu poslao ga je na služenje zatvorske kazne u trajanju od 17 godina, a čitava je priča pokrenula lavinu nagađanja vezanu uz Facebook.

Mnogi, pojasnimo, ne vjeruju da je u pitanju bila tek slučajnost te nagađaju da Facebook ipak prijavljuje drugim ljudima tko im gleda profil. 

Teorija kaže da je Famuyide vjerojatno otišao pogledati kome je oteo automobil, te da je upravo iz tog razloga žrtvi iskočio među "ljudima koje možda poznaje".