Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Što biste rekli da možete biti podstanar i čuvar imanja od 809 hektara, vrijednog 115,7 milijuna kuna, a da za sve to mjesečno plaćate tek 1.715 kuna? Vjerojatno biste pomislili da to ne može biti istina, jer u Zagrebu za te novce možete eventualno iznajmiti - garsonjeru!


Sretnoj Britanki Ruth Bartlett upravo se ukazala takva prilika te je ona postala podstanar i skrbnik imanja Brauncewell Estate pored grada Sleaforda u Lincolnshireu. U imanje spada dvokatna kuća iz georgijanskog doba (razdoblje između 18. i 19. stoljeća), crkva, obiteljsko groblje te čak i nekadašnje srednjovjekovno seoce, piše portal swns.com.

Vezani članci Turisti, ilustracija Stižu dobre vijesti: Hrvatsku uvrstili na zelenu listu, odluka stupa na snagu 19. srpnja u 4 ujutro Turisti u dubrovačkoj staroj Gradskoj jezgri Hoće li nam konačno stići i jedni od najvažnijih turista? I kod njih bi Hrvatska mogla na zelenu listu

Ruth je osam godina prije dolaska na imanje živjela u Parizu, a razlog za selidbu bio je želja da bude bliže roditeljima i da se posveti svojoj profesiji - slobodnom prevođenju, od kojeg planira napraviti i biznis.

Bogata povijest

'Imanje je predivno. Kad se probudim i pogledam kroz prozor, vidim kako je sve puno prastarog drveća', kaže Ruth. Kuća na imanju, dodaje, u potpunosti je modernizirana, s tim da su u potkrovlju ostavljeni originalni prozori i vrata. Kuća ima ukupno 15 soba, uključujući četiri spavaće sobe, tri kupaonice, dvije dnevne sobe, salon i ostavu.

Imanje ima i kuću za lov, a povremeno u posjet dolazi i lokalno lovačko društvo. Osim toga, imanje leži na mjestu koje krasi bogata povijest i mitovi koji idu uz to. Tako je čula priče o duhu jednog sluge i odzvanjanju njegovih koraka na stepeništu unutar kuće. Ipak, kad se uzme u obzir sve to i cijena najma, zajedno s računima, od samo 1.715 kuna, jasno je da Ruth ne razmišlja toliko o pričama o duhovima.

Ipak, tvrtka koja se brine za imanje i koja ga je iznajmila, traži još cimera, koji bi zajedno s Ruth skrbili o 809 hektara imanja, za složit ćete se, uistinu smiješnu cijenu stanovanja. Kad se uzme u obzir da je 1851. godine to bio dom i markizu od Bristola, onda riječi više ne treba trošiti.