Obavijesti Video Pretražite Navigacija
WIENERBERGER

Počele prijave za Brick Award

PR
PR Foto: PR
Prestižna arhitektonska nagrada za najkreativnije projekte

 U tijeku su prijave za nagradu koju dodjeljuje grupa Wienerberger za najkreativnije projekte u arhitekturi. Wienerberger Brick Award obuhvaća projekte koji ostavljaju snažan i trajan dojam u arhitekturi te je ujedno priznanje posebno uspješnim primjerima moderne arhitekture od opeke. Ova renominirana nagrada dodjeljuje se kako bi se nadahnulo i motiviralo arhitekte da istraže nove mogućnosti u pristupu gradnji glinenim materijalima, a svoje projekte mogu prijaviti arhitekti, kritičari i novinari arhitekture. Kriteriji za odabir uključuju inovativni dizajn eksterijera i vješto korištenje opeke kao glavnog materijala te funkcionalnost, održivost i energetsku učinkovitost građevina.

Dobitnici nagrade Brick proglašavaju se svake dvije godine na dodjeli i predstavljaju se zajedno s 50 nominacija u knjizi Brick Book. Pobjednički projekti nagrađuju se novčanim nagradama, a fotografije projekta objavljuju se diljem svijeta. Ovogodišnji Brick Award usmjeren je na održivost, klimatske promjene, energetsku učinkovitost te udobnost stanovanja – primjerenost projekta u odnosu na njegovu namjeru, vrstu zgrade i kulturni kontekst. Nagrada se dodjeljuje u pet kategorija unutar kojih će biti odabran pobjednik kategorije kao i jedan glavni dobitnik, a kategorije su Feeling at home, Living together, Working together, Sharing public spaces i Building outside the box.

PR PR (Foto: PR)

Opeka je jedan od najstarijih i najtrajnijih građevinskih materijala u ljudskoj povijesti s bezbroj mogućnosti i kao takva čini glavni element u arhitekturi najnovijeg vremena. U natječaju se ovaj građevinski materijal stavlja u središte pozornosti čime se pokazuje kako uzbudljiva, izuzetna i moderna može biti arhitektura koja koristi opeku. Osim što osvaja svojom dugotrajnošću, sve veći broj arhitekata odabire je zbog brojnosti oblika i boja u kojima dolazi. Wienerberger aktivno sudjeluje u kreiranju i oblikovanju budućnosti gradnje i uzima u obzir trenutne ekološke, socijalne i društvene zahtjeve. Krajnji cilj nagrade Brick Award je potaknuti izgradnju sve održivijih i energetski učinkovitijih objekata koji će zadovoljiti potrebe suvremenog stanovanja i stvoriti temelje za budućnost gradnje.

Internetska platforma otvorena je za prijavu na natječaj, a prijave su moguće do 14. ožujka 2023. godine. Više o međunarodnoj nagradi kojom se daje priznanje vrhunskom arhitektonskom projektu od opeke možete pročitati na službenoj Brick Award web stranici, a knjigu Brick Book možete naručiti na wienerberger.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene