Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo zašto im je teže

Pet problema koji ljevacima zagorčavaju život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poznata je činjenica da velik broj ljevaka svake godine strada zbog korištenja predmeta namjenjenih isključivo dešnjacima, no njihovi problemi tu ne staju.

1. Ljevaci ponekad imaju nižu plaću

Iako su mnoge studije pokazale da nema nećih odstupanja u plaći ljevaka i dešnjaka, jedno je istraživanje Sveučilišta Harvard pokazalo da ljevaci zarađuju i do 10 % manje od dešnjaka na istom radnom mjestu. Ovo se može pripisati i statistici koja pokazuje da ljevaci u manjoj mjeri imaju visoko obrazovanje no što je to slučaj kod dešnjaka, te činjenica da ljevaci postižu nešto lošije rezultate na testovima iz matematike i čitanja s razumijevanjem.

2. Ljevake je lakše prestrašiti

Jedna je studija izučavala ljevake i dešnjake dok su gledali film 'Kad jaganjci utihnu'. Kada su kasnije bili upitani o tome što ih je prestrašilo, ljevaci su naveli mnogo više zastrašujućih scena od dešnjaka. Ranija su istraživanja već pokazala da ljevaci češće pate od PTSP-a. Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da je kod ljevaka dominantna desna strana mozga u kojoj se nalazi i centar za strah, prenosi Mentalfloss.

3. Ljevaci se lakše naljute

Već je dulje vremena znanstvenicima poznata činjenica da se ljevaci lakše naljute od dešnjaka, no donedavno se nije znalo zašto. Prije dvije godine jedna je studija pokazala kako kod ljevaka lijeva i desna strana mozga češće komuniciraju zbog čega se razum i emocije prečesto miješaju.

>> Ključne životne odluke ovise o tome jeste li dešnjaci ili ljevaci...

4. Ljevaci češće pate od šizofrenije

Poznato je da ljevaci postaju ljevaci dijelom i zbog genetike, no loša vijest je ta da gen LRRTM1 koji je za to zaslužan, kriv i za razvoj šizofrenije kod nekih ljudi.

5. Svijet pokušava ubiti ljevake

Svijet ih, naravno ne pokušava direktno ubiti, no činjenica jest da danasšnji svijet nije prilagođen ljevacima zbog čega ljevaci 5 puta češće stradavaju u nesrećama od dešnjaka.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene