Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je važan?

Pet najvećih mitova o doručku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nutricionisti ujutro preporučuju hranu koja će vam dati energiju: voće i cjelovite žitarice te mlijeko, jogurt ili jaja. Ako radite rano ujutro, odlučite se za nešto poput banana ili kruh od integralnog brašna s maslacem od kikirikija ili meda.

Za različite ljude doručak ima različito značenje: za neke je to grickanje energetske pločice na brzinu, putem, za druge je doručak obilni omlet sa slaninom i šalicom kave, kod kuće. Mnogi ga pak ne vole i jednostavno ga preskaču.

Kako doručak utječe na težinu, energiju i apetit tijekom dana? Nutricionisti Mayo Klinike napravili su istraživanje koje je srušilo neke od dosadašnjih mitova o tom prvom obroku u danu kojega mnogi smatraju i najvažnijim, piše CNN.

1. Doručak je ključan za mršavljenje.

Nije. Jedenje ujutro nema direktnog utjecaja na gubljenje kilaže. U istraživanju je sudjelovalo 300 osoba koje imaju problema s debljinom. Jedna je grupa nastavila jesti kao i obično, druga je morala jesti doručak, a treća ga je preskakala. Nakon 16 tjedana pokazalo se da oni koji su jeli doručak nisu izgubili ništa više na težini od onih koji su ga izostavili.

2. Za doručak ne bi trebalo jesti pahuljice.
Istina, trebalo bi izbjegavati hranu koja je bogata šećerima, ali to nužno ne znači i sve žitarice. Neka su istraživanja pokazala da žitarice snizuju kolesterol te da, zbog spore razgradnje, poboljšavaju rad crijeva. Ujutro bi trebalo jesti žitarice kao što su zob, ječam ili pšenične mekinje. Doza – trećina do pola šalice.

3. Trebalo bi jesti ujutro da jer tako dobivate najviše energije za cijeli dan.

Hrana ujutro će vam dati više energije, ali isto tako, znanstvenici tvrde da ćete je više i trošiti od nekog tko ne jede do podneva. Tijekom šest tjedana ispitivanja oni koji su jeli doručak imali su i velike količine glukoze koja mozgu i živčanom sustavu signalizira da tijelo ima energije i da ga treba pokrenuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važnost doručka Ove tvrdnje narušavaju jedno od najstarijih uvjerenja! Slažete li se s njima? Slika nije dostupna Istražili smo Za skidanje 100 grama masti potrebno je potrošiti 900 kalorija!

Ove tvrdnje narušavaju jedno od najstarijih uvjerenja! Slažete li se s njima?

4. Doručkovanje će vam pomoći da kasnije manje jedete.
Nema garancije da ćete zbog doručka u popodnevnim satima unositi manje kalorija, no oni koji ujutro jedu bjelančevine, dobit će i veću dozu dopamina koji može smanjiti potrebu za hranom.

5. Doručak je najvažniji obrok u danu.

Manje je važan doručak, a više je važno ono što ćete sve jesti tijekom dana, odnosno koliko ćete ukupno kalorija unijeti u organizam. Dakle, nećete smršavjeti zato što jedete doručak, ali ga nemojte niti preskakati svaki dan.

Za kraj, nutricionisti ujutro na tanjuru preporučuju hranu koja će vam dati energiju: voće i cjelovite žitarice te mlijeko, jogurt ili jaja. Ako radite rano ujutro, odlučite se za nešto laganije, poput banana ili kruh od integralnog brašna s maslacem ili medom.

U svakom slučaju, ako jedete doručak pobrinite se da je to nešto zdravo. U suprotnom, bolje da ga možda ipak preskočite.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene