Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UNESCO-va baština

Ovo je novih 10 svjetskih čuda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UNESCO je otkrio najnovije članove na svojoj listi svjetske baštine.

Da bi se nešto uzelo u obzir za stavljanje na listu potrebno je zadovoljiti jedan od 10 kriterija. Oni se kreću od kategorije 'reprezentativnog remek djela ljudske genijalnosti' do područja 'izuzetne prirodne ljepote i istančane važnosti'.

Pročitajte i ovo Izložba dinosaura ispod bedema u Zadru - 1 Tragedija u Zadru Gradski vijećnik kod kojeg je odsjeo poginuli mladić: "Inspektor zna za barem šest identičnih slučajeva, stvarnost je puno gora..." Kućica za naplatu ulaznica u Dubrovniku Plan je mrtvo slovo na papiru Novi problem za Knežev dvor: "Mislim da je u gradu tako dosadno da se o glupostima raspravlja''

Ovo je najnoviji odabir:

1. Obala Ningaloo, Australija - Proteže se na 3758 kvadratnih kilometara australske zapadne obale. More nudi bogatu raznolikost životinjskog svijeta, dok obalu krase podzemne spilje i potoci.

2. Ogasawara otoci, Japan - Ovaj arhipelag s preko 30 otoka često se naziva 'Galapagosom istoka' zbog svog raznovrsnog ekosustava, pejzaža i autohtonih vrsta. S obzirom da otoci nisu blizu kontinenta flora i fauna se razvijala na jedinstven proces evolucije.

3. Kenijski sustav jezera - Područje obuhvaća tri međusobno spojena plitka jezera, Bogoria, Nakuru i Elementaita. To je dom prekrasnih ptica i sisavaca.

4. Wadi Rum, Jordan - Najveća pustinjska dolina u Jordanu koja prekriva 460 četvornih kilometara. Pustinju krase pećine, uski klanci i masivne stijene.

5. Zapadno jezero, Kina - Čim pogledate ovo jezero okruženo planinama s tri strane jasno vam je zašto je ono bilo inspiracija mnogim umjetnicima i pjesnicima.

6. Perzijski vrt, Iran - Sastoji se od devet vrtova koji datiraju iz različitih perioda počevši od 6. stoljeća prije Krista. Vrtovi su pravi primjeri različitosti perzijskog dizajna koji tradicionalno oslikava Edenski vrt te tri elementa nekoć službene monoteističke religije Zoroastrizma, zemlju, vodu, nebo i biljke.

7. Causses i Cevennes, francuski mediteranski pejzaži - Ove dvije regije su primjeri veze između čovjeka i prirode, mjesta gdje agrikulturne aktivnosti pomažu očuvanju zemlje.

8. Saloum Delta, Senegal - Delta oblikovana triju rijekama sa preko 200 otoka i otočića, zajedno sa šumama mangrova i marinom sa bogatim svijetom riba i školjkaša.

9. Serra de Tramuntana, Španjolska - Ovaj pejzaž je smješten na planinskom lancu koji leži na sjeverozapasnoj obali španjoslkog otoka Mallorca.

10. Konso, Etiopija - Grad u kojem se 21 generacija stanovnika prilagodila suhom području, a tradicija življenja datira od prije 400 godina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene