UNESCO je otkrio najnovije članove na svojoj listi svjetske baštine.


Da bi se nešto uzelo u obzir za stavljanje na listu potrebno je zadovoljiti jedan od 10 kriterija. Oni se kreću od kategorije 'reprezentativnog remek djela ljudske genijalnosti' do područja 'izuzetne prirodne ljepote i istančane važnosti'.

Vezani članci Palmira (Foto: Dominique DERDA / France2 / AFP) Crkva Notre-Dame nije jedino povijesno remek djelo arhitekture uništeno u ovom stoljeću Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6 Svi su spremni dati novac za obnovu Notre-Dame, Europski parlament donacije prikuplja na zanimljiv način

Ovo je najnoviji odabir:

1. Obala Ningaloo, Australija - Proteže se na 3758 kvadratnih kilometara australske zapadne obale. More nudi bogatu raznolikost životinjskog svijeta, dok obalu krase podzemne spilje i potoci.

2. Ogasawara otoci, Japan - Ovaj arhipelag s preko 30 otoka često se naziva 'Galapagosom istoka' zbog svog raznovrsnog ekosustava, pejzaža i autohtonih vrsta. S obzirom da otoci nisu blizu kontinenta flora i fauna se razvijala na jedinstven proces evolucije.

3. Kenijski sustav jezera - Područje obuhvaća tri međusobno spojena plitka jezera, Bogoria, Nakuru i Elementaita. To je dom prekrasnih ptica i sisavaca.

4. Wadi Rum, Jordan - Najveća pustinjska dolina u Jordanu koja prekriva 460 četvornih kilometara. Pustinju krase pećine, uski klanci i masivne stijene.

5. Zapadno jezero, Kina - Čim pogledate ovo jezero okruženo planinama s tri strane jasno vam je zašto je ono bilo inspiracija mnogim umjetnicima i pjesnicima.

6. Perzijski vrt, Iran - Sastoji se od devet vrtova koji datiraju iz različitih perioda počevši od 6. stoljeća prije Krista. Vrtovi su pravi primjeri različitosti perzijskog dizajna koji tradicionalno oslikava Edenski vrt te tri elementa nekoć službene monoteističke religije Zoroastrizma, zemlju, vodu, nebo i biljke.

7. Causses i Cevennes, francuski mediteranski pejzaži - Ove dvije regije su primjeri veze između čovjeka i prirode, mjesta gdje agrikulturne aktivnosti pomažu očuvanju zemlje.

8. Saloum Delta, Senegal - Delta oblikovana triju rijekama sa preko 200 otoka i otočića, zajedno sa šumama mangrova i marinom sa bogatim svijetom riba i školjkaša.

9. Serra de Tramuntana, Španjolska - Ovaj pejzaž je smješten na planinskom lancu koji leži na sjeverozapasnoj obali španjoslkog otoka Mallorca.

10. Konso, Etiopija - Grad u kojem se 21 generacija stanovnika prilagodila suhom području, a tradicija življenja datira od prije 400 godina.