Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo popisa

Hoće li ovako završiti svijet?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici tvrde: Ovo je 12 najvjerojatnijih uzroka apokalipse.

Tim sa sveučilišta Oxford proveo je istraživanje koje ih je dovelo do popisa ozbljnih apokaliptičnih rizika s kojima se suočavamo. Listu od 12 načina na koje bi prema novom istraživanju mogao završiti svijet prenosi Daily Mail.

Pročitajte i ovo Vladimir Mićović Jesen je prekretnica Epidemiolog o koroni u Hrvatskoj: "Virus nije nestao, bit će ključno odrediti pravu strategiju cijepljenja" Slika nije dostupna Znanstvenici otkrili tajnu 'Španjolske gripe'

1. Globalna pandemija - apokaliptična bolest, ako do nje dođe, bit će neizlječiva, gotovo uvijek smrtonosna, izuzetno zarazna i imat će dugo razdoblje inkubacije.

2. Supervulkan - da bi uništio svijet supervulkan morat će proizvesti erupciju tisuću puta snažniju i veću od uboičajene. Trenutno dostupna tehnologija moći će učiniti vrlo malo da spriječi štetu.

3. Umjetna inteligencija - riječ je o apokaliptčnoj prijetnji o kojoj se možda i najviše raspravlja, a odnosi se na razvoj strojeva i softvera s ljudskom razinom intelgiencije. Postoji mogućnost da se takva inteligencija neće moći lako kontrolirati i vjerojatno će biti u mogućnosti poboljšati se. I ako kao takva odluči da čovječanstvo nema vrijednost, te će graditi svijet bez ljudi.

4. Ekstremne klimatske promjene - znanstvenici trenutno predviđaju da bi klimatske promjene koje urzokuje ljudsko djelovanje mogle dovesti do porasta temperature od 4 stupnja Celzijeva, no postoji rizik da zatopljenje bude mnogo jače, a utjecaj će biti najveći u siromašnim zemljama koje će postati nepogodne za život. Doći će do masovnih umiranja, gladi i migracije.

5. Sintetička biologija - genetski inženjering super organizama mogao bi biti koristan za čovječanstvo. No, oslobađanje superorganizma koji je usmjeren na ljude ili ključni dio ekosustava moglo bi završiti katastrofom.

6. Udar asteroida - iako možda zvuči kao znanstvena fantastika, udar većeg asteroida mogao bi dovesti do kraja svijeta.

7. Ekološki kolaps - potpuni rasprad globalnog ekosustava često dovodi do masovnog izumiranja. Vjerojatnost nečeg ovakvog ovisi o tome u kojoj mjeri su ljudi ovisni o ekosustavu

8. Nanotehnologija - super precizna proizvodnja na atomskoj razini mogla bi stvoriti materijale s novim svojstvima što bi bilo vrlo korisno. Ali ova proizvodna tehnologija mogla bi dovesti do stvaranja velikih arsenala konvencionalnog ili nekog novog oružja.

9. Nuklearni rat - desetljećima je vladao strah od apokaliptičnog nukelarnog rata između Rusije i SAD-a. Iako je prijetnja možda smanjena, potencijal i dalje postoji.

10. Loša lokalna uprava - to se odnosi na neuspješno rješavanje rješivih problema i uzrokovanje lošijih rezultata. Primjer za prvu stavku je neuspješno ublažavanje siromaštva, a za drugu izgradnja totalitarnih država.

11. Kolaps globalnog sustava - ovaj široki pojam odnosi se na ekonomske i društvene propasti na globalnoj razini što uključuje građanske nemire i slom zakona i reda koji mogućim čine nastavak ljudskog života na zemlji.

12. Nepoznate posljedice - u ovu kategoriju spadaju svi nepoznati rizici o kojima nitko nije razmišljao, a predstavljaju značajnu apokaliptičnu prijetnju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene