Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže njihovo vrijeme?

Oni bi uskoro mogli preuzeti i vaše radno mjesto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Futurističko društvo kojim dominiraju roboti, a koje za sad gledamo samo u filmovima, uskoro bi moglo postati stvarnost. Ovo je sedam radnih mjesta na kojima bi vas bez problema mogli zamijeniti roboti.

1. Djelatnici u maloprodaji

Pročitajte i ovo Ilustracija nepravomoćno Službenica godinama nije dolazila na posao u ministarstvo, a uredno joj isplaćivali plaću: Sud joj naredio da vrati novac Ilustracija Ocjena zaposlenika Ovo su najbolji poslodavci u Hrvatskoj, jedna vrsta kompanija napravila je znatan skok na ljestvici

Ako bolje promislite, neka vrsta robota za ovo radno mjesto postoji. Velik broj maloprodajnih lanaca već je uveo samoposlužne blagajne na kojima kupac sam skenira kupljenu robu. No, u pripremi je Fellow Robot koji može zamijeniti i sve ostale djelatnike u trgovini. On, naime, može komunicirati s kupcima na nekoliko jezika te im pomoći u pronalasku pojedinih artikala i naplatiti im kupljenu robu.

2. Recepcionisti i tajnici

Kada zovemo neku službu za korisnike uglavnom razgovaramo s aparatom koji će nas, ako imamo sreće, kasnije spojiti sa živom osobom. A takvi automatizirani operateri dobili su ljudski oblik zahvaljujući jednom japanskom profesoru. Hiroshi Ishiguro stvorio je androide koji bi mogli postati recepcionisti i tajnici budući da su programirani da se ponašaju poput ljudi i izvode osnovne funkcije ne bi pomogli korisniku.

3. Zaštitari

Istina, ne radi se o Robocopu, ali roboti zaštitari mogu podići uzbunu 'nanjuše' li opasnost. Iz Silicijske doline nedavno su izašli roboti koji imaju detektore topline, mirisa i zagađenja, a opremljeni su i alarmima, GPS-om i laserima. Tvorci ovih robota nadaju se da bi oni jednom mogli patrolirati javnim površinama poput trgovačkih centara ili sveučilišnih kampusa.

VIDEO 11 razloga zbog kojih bismo ih se možda trebali bojati...

4. Učitelji

Iako će djeca ovom idejom biti oduševljena, učitelji, očito, neće. A robot za edukaciju već postoji. Zove se NAO i već se koristi u nekim školama kako bi djeci pomogao pri učenju matematike, informatike, ali i govorničkih vještina.

5. Piloti i vozači

Pibot je novi humanoidni robot koji može upravljati zrakoplovom. Koliko god to zastrašujuće zvuči, ista tehnologija uskoro će se početi testirati na manjim autobusima. Tako bi bez posla u budućnosti mogli ostati piloti, ali i profesionalni vozači.

6. Barmeni

Oni kojima je glavna zanimaciju u barovima očijukanje sa zgodnim barmenima i barmenicama, ostat će kratkih rukava kada njihov posao preuzme bionički barmen. Njih su već usvojili u tvrtki Royal Caribbean koja je na svom kruzeru predstavila bioničke barove u kojima robotske ruke spravljaju pića.

7. Pop ikone

Znate li da u Japanu već postoji bionička pop diva imena Hatsune Miku? Radi se o humanoidnom robotu koji pjeva, tako da ne bi čudilo da jednog dana Hollywood umjesto dosadašnjih popularnih glumaca u svoje filmove ubaci upravo ovakve robote. Zapravo, trenutno se i radi jedna produkcija u kojoj glavnu ulogu ima upravo robot, piše NYDailyNews.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene