Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Australski tim stvorio je čovjeka koji bi mogao preživjeti prometne nesreće, u svrhu osvještavanja građana o ranjivosti ljudskog tijela.


Australski znanstvenici i umjetnici pokušali su rekonstruirati izgled čovjeka koji bi mogao preživjeti prometne nesreće. Uz pomoć Davida Logana, inžinjera sigurnosti na cesti te kirurga Christiana Kenfielda, australska kiparica Patricia Picci stvorila je Grahama, čovjeka otpornog na prometne nesreće, divovske glave, bez vrata i s ušima uvučenim u svoju spljoštenu glavu.

Vezani članci Očevid, ilustracija (Foto: Pixsell,Hrvoje Jelavić) Automobilom oduzela prednost autobusu punom male djece i izazvala sudar, liječnici joj se bore za život Prometna nesreća u Požegi (Foto: JVP Požega) - 5 Crni vikend na slavonskim cestama: U tri prometne nesreće poginula jedna, a ozlijeđeno deset osoba. Među njima je dvoje djece

Pomalo zastrašujućeg izgleda, Graham predstavlja pripadnika ljudske vrste koji bi mogao preživjeti prometne nesreće bilo koje težine. Zbog svoje predimenzionirane glave obložene masnim tkivom mogao bi preživjeti ozbiljne ozljede mozga, a budući da nema vrat, ne bi došlo ni do njegovih ozljeda ili prijeloma. Plosnato lice osmišljeno je da štiti nos i uši malih dimenzija, a najviše promjena učinjeno je upravo na izgledu cijele glave jer su ozljede na tom području često i one najkobnije. 

Prsa su obložena slojevima kože i masnog tkiva koji služe kao svojevrsni zračni jastuci, a noge i koljena konstruirani su tako da se mogu savijeti u bilo kojem smjeru kako ne bi došlo do prijeloma kostiju. 

Interaktivna statusa Grahama trenutno je izložena ispred Javne knjižnice u Melbourneu, a na službenoj stranici projektamoguće je pogledati Grahama u perspektivi od 360 stupnjeva.