Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Adi Ilham, 8-godišnjak iz Indonezije, dnevno popuši skoro dvije kutije cigareta. U Indoneziji naime, nema nikakve zabrane za prodaju cigareta mlađima od 18 godina.


Ilham, koji živi u Sukabumiju na otoku Javi, počeo je pušiti u dobi od 4 godine. Rođen je u siromašnoj obitelji koja baš ne vodi brigu o zdravlju pa njegova 'strast' postaje sve veći problem. Sada popuši više od 25 cigareta dnevno, prenosi Reuters.

Vezani članci Zagreb: Sunčano poslijepodne u središtu grada Priča iz Zagreba koja vraća vjeru u ljude: Mladić izvukao jednu mamu iz nevolje koja se svakome može dogoditi Slika nije dostupna Hrvati i pušenje na poslu: Iznenađuju li vas podaci?

>> Dječak (4) majci prijeti da će opet propušiti ako mu ne kupi igračke

Ilham kaže kako mu majka daje mali džeparac koji on potom, u potpunosti potroši na cigarete. 'Majka mi da 5.000 rupija (oko pola dolara)'.

Upitan osjeća li bol u prsima ili plućima Ilham je kratko kazao: 'Ne'. 

Ilhamovi roditelji kažu kako dječak više ne ide u školu pa dan provodi pušeći i igrajući se. Njegova majka Nenah kaže da se naljuti ako mu kažu da ne smije pušiti. 'Moram mu dozvoliti da puši jer se inače naljuti. Pet puta je porazbijao prozore jer sam mu rekla da ne smije. Ne ide u školu jer mu tamo ne daju pušiti. A kad ne ide u školu svaki dan moramo potrošiti 20.000 rupija na cigarete'.

Prema podacima indonezijskih vlasti novac potrošen na cigarete je, nakon hrane, druga stavka u obiteljskom proračunu. U zemlji od 239 milijuna stanovnika puši gotovo svaka treća osoba.