Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Spavanje s više od 20 žena tijekom života kod muškaraca znatno smanjuje rizik od raka prostate, pokazala je kanadska studija Sveučilišta u Montrealu.


Muškarci koji su spavali s više od 20 žena imaju smanjen rizik od razvijanja raka prostate za gotovo jednu trećinu te 19 posto manje šanse da razviju njegov najagresivniji oblik.

Vezani članci Beyonce (Foto: Getty Images) U potrazi ste za glazbenim hitom koji će poharati top ljestvice? Napokon otkriveno u čemu je tajna Slika nije dostupna ANKETA Koji je vaš najdraži hrvatski brkonja?

Kao kontrast, spomenuta studija otkrila je da muškarci koji su spavali s 20 muškaraca imaju dvostruko veći rizik od razvijanja raka prostate, nasuprot muškaraca koji su spavali samo s jednim muškarcem.

Kod homoseksualaca prednost povećanog broja partnera i snošaja se gubi zbog povećanog rizika prenošenja seksualno prenosivih bolesti te oštećenja koja takav seksualni odnos ostavlja na njihovim tijelima. No, studija je otkrila i da muškarci koji imaju samo jednog muškog partnera nisu izloženi povećanom riziku, prenosi Telegraph.

Ako se znanstvenike koji su napravili studiju pita znači li to da bi zdravstvene službe trebale preporučiti muškarcima da spavaju s puno žena, dr. marie Elise Parent kaže: "Još nismo došli do toga".

Studija je bila opsežna i u njoj je sudjelovalo preko 3200 muškaraca kroz period od četiri godine, odnosno između 2005. i 2009. godine.

Muškarci koji su rekli da nikad nisu imali seksualni odnos u pravilu su imali dvostruko više šansi za dijagnozu raka prostate od drugih muškaraca.

Prethodne studije otkrile su da seksualni odnos možda ima pozitivan učinak protiv raka prostate jer smanjuje koncentraciju kancerogenih kristaloidnih supstanci u tekućini u prostati.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Journal Cancer Epidemiology.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook