Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudovišno

Mikroskopsko biće sa đavoljim rogovima - Strašna štetočina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Halofolliculina uzrokuje bolest zbog koje koralji erodiraju, a zajedno s komadićima plastike pronađena je na Havajskom otočju.

Tek se nekoliko čudnih ocenskih bića uspjelo prilagoditi životu u zagađenome moru u kojem se nalaze milijuni malih mikroskopskih čestica plastike koji zauzimaju, procjenjuje se, 5000 četvornih kilometara Pacifika.

Pročitajte i ovo El Niño Rijetka pojava Stigao je El Niño: Doznajte sve o opasnom fenomenu čije se ekstremne posljedice osjete u mnogim krajevima svijeta Slika nije dostupna Znanstvenici istražuju VIDEO Misterij divovske ribe: Nasukala se kao najava velikog potresa?

Morska biologinja Miriam Goldstein provela je godine proučavajući čudovišna morska bića i došla je do otkrića koje ju je duboko uznemirio. I ne, to nije bilo otkriće mutantskog morskog psa koji ima neprobojnu plastičnu kožu. Riječ je u stvari o jednostaničnom organizmu – cilijatu – veličine sjemenke sezama, sa đavoljim rogovima zvanom Halofolliculina.

Goldstein i njezini suradnici, kako prenosi znanstveni portal io9, nedavno su otkrili kako ta mala štetočina živi na ostacima plastike koji plutaju zapadnim Pacifikom. To je itekako uznemirujuće ako se zna da Halofolliculina uzrokuje bolest zbog koje koralji erodiraju. A upravo su takvi komadići pronađeni skriveni u koraljnim grebenima oko Havaja.

VIDEO Misterij divovske ribe: Nasukala se kao najava velikog potresa?
 

Goldstein je na blogu 'Deep Sea News' napisala kako je bolest koralja na Havajima otkrivena 2010. godine, a sada se može pretpostaviti da je do otočja došla preko plastičnog otpada na kojem živi Halofolliculina. Osim tog bića, na krhotinama plastike ima i drugih stvorenja koja u normalnim uvjetima ne bi mogla preživjeti usred oceana. Osim mahovnjaka i rakova, morski su biolozi pronašli i mroske zvijezde i paukove kojima plastika u moru izgleda poput malenih otoka na kojima se nastanjuju.

Znanstvenici nisu sigurni koliko točno takve 'nepripadajuće' vrste imaju utjecaj na ocean ili je plastika u koraljnim grebenima Havaja samo izdvojeni slučaj. No, plastici sigurno nije mjesto u oceanu pogotovo ne kako bi pružala dom malim đavoljim cilijatima!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene