Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svemirska letjelica Kepler

Otkriven najtamniji planet u galaksiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NASA-ina svemirska letjelica Kepler otkrila je planet crn kao ugljen udaljen 750 svjetlosnih godina od Sunca, nazvan TrES-2b.

NASA-ini znastvenici otkrili su da taj plinoviti planet propušta manje od 1% sunčeve svjetlosti, što ga čini najtamnijim planetom pronađenim do sada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Ekološki dug" Isisavanje planeta: Čovječanstvo je ranije nego ikad iskoristilo godišnje resurse prirode Slika nije dostupna Plinski div u "opoziciji" NASA objavila sliku Jupitera s besprijekornim detaljima

David Kipping, vodeći astronom sa Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku, izjavio je  ' kako je nevjerojatno koliko je ovaj planet taman, koliko je stran u odnosu na sve ostalo u našem Sunčevom sustavu'.

'Tamniji je od najtamnijeg grumena ugljena, a najčudnije od svega je zašto je ovaj ogromni planet  tako crn'. nadodao je Kipping. 'Moguće da je crn zbog nekog kemijskog elementa koji još nismo otkrili'.

No ovaj planet nije potpuno crn, već zbog svoje velike zagrijanosti, veće od 980 stupnjeva celzijevih, emitira crveni odsjaj.

Ovo otkriće pokazuje kako naš Sunčev sustav nije onakav kakvim smo ga nekada zamišljali, već je pun neobičnih i raznovrsnih svijetova koji ispunjavaju našu galaksiju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene