Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici su otkrili zašto lišće u jesen promijeni nekoliko boja, a zatim otpadne s drveta.


Naime, većina ljudi misli da lišće otpada zbog pada temperature zraka te da na taj način biljka ulazi u fazu mirovanja i čuvanja energije. Međutim znanstvenik Brian Ford vjeruje kako se na taj način biljke rješavaju svojih otpadaka.

>> Ta šarena jesen: Bogatstvo boja i plodova

Vezani članci Slika nije dostupna Prekrasne boje jeseni Slika nije dostupna Ta šarena jesen: Bogatstvo boja i plodova

'Dugo vremena na list smo gledali kao na organ koji fotosintezom zadržava energiju. No list je još na neki način i ćelija u kojoj biljka pohranjuje svoje otpadne stvari te ih se riješava u trenutku kada list otpadne', tvrdi znanstvenik napominjući kako se pri kraju životnog vijeka jednog lista u njemu poveća količina štetnih tvari kao što su tanini i teški metali.

Teorije da lišće otpada zbog nedostatka vode znanstvenik opovrgava činjenicoma da i biljke koje rastu u vodi također gube lišće.

'U jesensko vrijeme kada lišće mijenja boju od zagasito crvene do smeđe i odjednom otpadne s drveta moramo imati na umu što se zapravo događa, a to je proces izlučivanja. Naravno, zbog ove informacije ljepota jesenskog lišća više nikad neće biti ista', našalio se znanstvenik.