Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici se nadaju da ovo otkriće može pomoći u rasvjetljavanju pitanja koja se tiču oceana.


Uskoro ćemo na kartu svijeta možda morati dodati još jedan 'ocean', međutim ovaj je skriven stotinama kilometara ispod površine naše planete.

Vezani članci More, ilustracija Katastrofalni podaci: Oceani nikad topliji – kao da je u njih bačeno 3,6 milijardi nuklearnih bombi Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović Veliko istraživanje Dnevnika Nove TV: Otkriveno za koga će glasati Škorini birači

Novo istraživanje tvrdi da je skriveni 'ocean' smješten u zemljinom plaštu na dubini od oko 640 kilometara ispod Sjeverne Amerike. Skriveni rezervora, navodno zaključan u plavom kristalnom mineralu, može držati tri puta više vode nego je ima u oceanima na površini zemlje.

Dokaze o postojanju masivnog spremika vode pronašli su istraživači sa Sveučilišta Northwest, na čelu sa Stevenom Jacobsenom.

Konačno objašnjeno: Ovako funkcioniraju El Niño i La Niña

Ovo otkriće moglo bi pomoći objasniti odakle je voda na Zemlji došla i kako podzemna voda utječe na pomicanje stijena u zemljinoj vanjskoj kori, piše Huffington Post.

'Geološki procesi na zemljinoj površini kao što su potresi i izbijanja vulkana izraz su onoga što se događa unutar Zemlje' kaže Jacobsen i nastavlja: 'Mislim da napokon vidimo dokaze za cijeli zemljin ciklus vode, što može pomoći u objašnjavanju golemih količina tekuće vode na površini našeg nastanjivog planeta. Znanstvenici su u potrazi za ovom nestalom dubokom vodom već desetljećima'. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook