Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tečaj preživljavanja

Njima plaćate da vas vode u divljinu i treniraju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S ovim momcima naučiti ćete paliti vatru kada je potpuno mokro, tehnike samospašavanja u situaciji preživljavanja, signaliziranje, prvu pomoć u divljini....

'Kada ću se ja to naći sam u šumi, na moru ili negdje drugdje u divljini potpuno sam? Što će mi ovo? Kakvo preživljavanje?', pitaju se najčešće ljudi kada prvi put čuju za Tečaj preživljavanja. No kada malo bolje proučite što ondje možete naučiti, vidjeti ćete da su to stvari koje je itekako dobro znati.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prkosi vremenu i globalnim promjenama Upoznajte naš najudaljeniji i najizoliraniji naseljeni otok Slika nije dostupna Odisejevci posjetili samostan Blaca 'Recept' za legendu: Klavir od 400 kila, 12 muškaraca i 56 litara vina!

'Na našim tečajevima nije obavezno zapamtiti 30 kompliciranih čvorova koje će većina zaboraviti za tjedan dana ili već idući dan, nego ćemo se radije koncentrirati na to da naučite paliti vatru u svim mogućim i nemogućim uvjetima dok je drvo kompletno mokro. Isto tako, na našim tečajevima nećete učiti pletenje košara i šlapa sa šibama, ali ćete zato naučiti kako prespavati bez šatora i vreće u sred zime. Nećete provesti sate učeći kako se priprema za jesti neka gljiva koja raste samo na našem području, nego ćete naučiti kako pronalaziti hranu u svim godišnjim dobima i područjima', pojašnjava Željko Travica, voditelj ovog jedinstvenog projekta.

>> VIDEO: Hrana 'za slučaj katastrofe'

A sve se temelji na A.S.T.R.S. sistemu treninga, vođenja tečajeva i certifikacije, a kratica označava "Primijenjeni sustav preživljavanja, traganja i spašavanja" ("Applied Survival, Tracking and Rescue system").

Željko Travica i njegova ekipa naučit će vas navigaciji, izradi skloništa i zaklona, kako zapaliti vatru u svim vremenskim uvjetima, prvoj pomoći u divljini, traganju za ljudima, kako sigurno prijeći različite prepreke, kako dobiti hranu i vodu u divljini i još puno toga.

A postoji nekoliko tečajeva, ovisno o fizičkoj spremi i interesu: Osnovni, Prošireni i Napredni tečaj. A tu je i Zimski tečaj preživljavanja, ali i Specijalni tečajevi: Tragovi, praćenje i traganje, Tečaj prelaženja prepreka i spašavanja. Na svim tečajevima se prespava jednu ili više noći u divljini, a uči se na licu mjesta. 'Što ako se nađem sam, izgubljen, na nepoznatom terenu? Kako ispravno postupiti? Kako postaviti prioritete? Hladnoća, ljutnja, depresija, glad, napuštenost, emocije su koje mogu slomiti čovjeka. Kako izaći kao pobjednik iz ove situacije? Polaznici će s instruktorom proći simuliranu situaciju preživljavanja, tražiti sklonište, vodu, hranu... pokušati naći izlaz iz situacije s minimalnom opremom', pojašnjavaju instruktori kako je zamišljen Napredni tečaj.

A kako preživjeti u prirodi naučio je i pobjednik Masterchefa Šime Sušić koji je nakon toga sretno završio svoju veliku avanturu Otočna odiseja 2012.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene