Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RECIKLIRANJE POČINJE OD KUĆE

Odvajate li otpad u svojem kućanstvu?

PR
PR
Sa sve većim porastom stanovnika, ubrzanim načinom života i potrošačkim navikama, raste i količina proizvodnje otpada koji se gomila, onečišćuje zrak i vode te posljedično smanjuje kvalitetu života građana.

 Tako se prema posljednjim podacima u Zagrebu godišnje proizvede više od 300 tisuća tona komunalnog otpada, kojeg nažalost, većina građana ne odvaja u zasebne spremnike.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Nakon 13 godina Gradu Zagrebu promijenjen kreditni rejting Divlje odlagalište otpada - 3 Obnova od potresa U Zagrebu bujaju divlja odlagališta građevinskog otpada, a gradska vlast i dalje traži rješenja

Više od dvije trećine stvari koje bacamo može se reciklirati

Uspješno recikliranje počinje kod kuće, a prenosi se u školsko i poslovno okruženje. Svaki Hrvat dnevno proizvede kilogram otpada, a u našim kućanstvima papir i plastika čine većinu otpada. Recikliranjem prvenstveno štedimo energiju što je vrlo važan faktor u očuvanju životne sredine te ublažavanja efekata globalnog zatopljenja. Na primjer, energija koja se uštedi recikliranjem jedne staklene boce, dovoljna je da žarulja od 100 W gori čak 4 sata. Također, reciklaža pomaže i u očuvanju prirodnih resursa i njome dobivamo nove proizvode te se smanjuje i potreba za korištenjem prirodnih resursa čuvajući ih za buduće generacije. Isto tako, odvojenim prikupljanjem otpada građani smanjuju troškove gospodarenja otpadom u jedinicama lokalne samouprave i na taj način direktno utječu na visinu svojih troškova za odvoz komunalnog otpada.

PR PR

Mali napor danas za veliku dobrobit sutra

Otpad koji proizvodimo u velikoj mjeri utječe na okoliš i kvalitetu našeg života. Zbog toga Grad Zagreb provodi kampanju Stavi pravu stvar na pravo mjesto sa svrhom sustavne edukacije i informiranja građana o važnosti odvojenog prikupljanja otpada kako bi se smanjio negativni utjecaj na okoliš i očuvao „beli Zagreb grad“ za buduće generacije. Također, u svim gradskim četvrtima u Zagrebu postavljeni su spremnici za odvojeno sakupljanje otpadnog papira, plastike, stakla te tekstila, a kako bi se građanima olakšao pronalazak njihovih lokacija, razvijena je i interaktivna karta koju možete pogledati ovdje. Osim toga, usvojen je i Plan gospodarenja otpadom grada Zagreba za razdoblje od 2018. do 2023. sa detaljnom i preciznom pripremom te planiranim aktivnostima koje predstavljaju baza za uspostavu učinkovitijeg sustava gospodarenjem otpadom koji zadovoljava ekološke standarde, kao i europske i nacionalne direktive.

Građanska je dužnost i ljudska odgovornost da svojim postupcima nastojimo učiniti svoj grad boljim i ugodnijim mjestom za život, okoliš čišćim i Zemlju zelenijom. Stoga, imajući na umu obvezu prema generacijama koje dolaze – prikupljajmo otpad odvojeno!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene