Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugačije vrijednosti

Novi pokret: Žene žele zadržati staratelje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
One ne žele emancipaciju ni slobodu, jer 'njihov staratelj zna što je najbolje za njih'.

Žene koje se bore za ravnopravnost prisutne su u gotovo svim državama svijeta i odavno ne predstavljaju novinu, ali Saudijska Arabija ima i ženski pokret koji se bori za očuvanje neravnopravnosti žena i muškaraca.

Pročitajte i ovo Žene u Saudijskoj Arabiji od sutra mogu voziti (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Povijesna odluka Pala posljednja "barikada": I zadnja zemlja na svijetu sutra ukida zabranu koja je vrijedila samo za žene Slika nije dostupna U Saudijskoj Arabiji otvoren hotel za žene

>> Saudijski gay diplomat traži politički azil u SAD-u

Aktivistice pokreta pod nazivom 'Moj staratelj zna što je najbolje za mene' bore se za opstanak sustava muških staratelja, obično muža ili najbližeg krvnog rođaka, koji odlučuje o svim bitnim pitanjima u ime žene.

Pokret koji je prošle godine pokrenula Roda Al Jusif iz Džede, u međuvremenu ima nekoliko tisuća gorljivih članica i vlastitu web stranicu. Svoje ideje propagira i na društvenoj mreži Facebook.

Ženama u Saudijskoj Arabiji nije dozvoljeno glasati na izborima ni voziti auto. Da bi upisale fakultet ili se udale, trebaju dozvolu svog muškog staratelja, oca, ako nisu udane, ili najbližeg krvnog srodnika. Nakon udaje, muž postaje zakonski staratelj svoj žene.

Muški staratelj odlučuje i da li žena smije raditi ili primjerice nekamo otputovati, osim ako nije navršila 45 godina.

Al-Jusif, čiji je djed emigrirao u Saudijsku Arabiju iz Somalije, bori se uz potporu princeze Gade bing Abdulah bin Džalavi Al-Saud iz kraljevske obitelji za očuvanje sustava 'muškog starateljstva' koji je, kako naglašava, u skladu s tradicionalnim arapskim vrijednostima i islamskim šerijatskim pravom (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene