Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nogometni golmani koji su suočeni s izvođenjem penala na prvenstvima, napravit će predvidivu pogrešku koja bi mogla ubuduće utjecati na ishode nogometnih utakmica, kažu znanstvenici.


Psiholozi su proučavali utakmice svjetskih i europskih nogometnih prvenstava u periodu između 1976. i 2012. godine te otkrili da nakon tri jedanaesterca izvedena u isti kut zaredom, golman će vrlo izgledno baciti se u suprotni kut prilikom izvođenja idućeg penala, prenosi BBC.

Vezani članci Gibon Kent Odlične vijesti za Vatrene! Gibon Kent prognozirao pobjedu Hrvatske nad Škotskom Navijači Svako ima svoju omiljenu navijačku himnu, no pojavili su se i novi hitovi koji podižu atmosferu

Unatoč toj spoznaji, izvođeči jedanaesteraca nisu dosad uspjeli iskoristiti tu spoznaju u svoju korist, a čak četiri utakmice na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu 2014. odlučene su upravo izvođenjem jedanaesteraca.

FOTO Najuspješnija momčad na svijetu u Hrvatskoj: Stigao i Schweinsteiger!

Znanstvenici sa Sveučilišta UCL u Londonu pokušali su statistički ocijeniti obrasce ponašanja golmana prilikom izvođenja jedanaesteraca. Zaključili su da golmani u tim situacijama podlegnu takozvanoj "kockarskoj zabludi". Najzorniji usporedni primjer je pogađanje strane kovanice prilikom bacanja u zrak, gdje ako je nekoliko puta zaredom kovanica završila "glavom" gore, onda većina vjeruje da su šanse za "pismo" u idućem pokušaju velike.

Stvarnost je puno jednostavnija što se bacanja kovanice u zrak tiče i izgledi su u prosjeku uvijek 50:50 posto.

Psiholozi su u istraživanju otkrili zapravo da nema obrazaca u ponašanju izvođača najstrože kazne i golmana, već da su sve reakcije putpuno nasumične. No, obrazac se počinje pojavljivati kod golmana nakon tri penala izvedena u isti kut gola. U tom slučaju čak 69 posto golmana izabire suprotan kut, bez obzira na sve.

To zapravo znači da kad bi se trener i igrači prilikom izvođenja jedanaesteraca dogovorili da svi pucaju u isti kut, nakon trećeg penala postojala bi 69-postotna šansa da će golman otići na drugu stranu, a da izvođač može gotovo pa ležerno pucati u suprotan kut, odnosno isti koji je bio i zacrtan dogovorom. Izvođači jedanaesteraca su ionako pod velikim pritiskom pa bi tako 4. po redu imao gotovo pa čistu situaciju.

Jedini način golmanima da kontriraju tome, jest da ne podilaze kockarskoj zabludi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook