Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najpoznatiji svjetski svizac, Punxsutawney Phil, iz istoimenog gradića u Pennsylvaniji, nije vidio svoju sjenu, što znači da stanovnici sjevernoameričkog kontinenta mogu očekivati raniji dolazak proljeća.


Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svečanosti, proslavljenoj u filmu 'Beskrajan dan' s nenadmašnim Billom Murrayem, koja svakog 2. veljače privuče tisuće posjetitelja u Punxsutawney, gradić sa 6100 stanovnika stotinjak kilometara sjeveroistočno od Pittsburgha, čelnici kluba punxsutawneyskog svizca u tradicionalnim frakovima i cilindrima, izvukli su glodavca iz jazbine u kojoj spava zimski san.

Po tradiciji koju su donijeli njemački doseljenici, ako svizac vidi svoju sjenu, odnosno kada je na Svijećnicu 2. veljače vedro, zima će trajati do polovice ožujka, a ako je ne vidi, proljeće će doći ranije.

Uz zabavni program čekaju zoru

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Zima će trajati još šest tjedana Slika nije dostupna Svizac Phil predviđa još šest tjedana zime

Kao i svake godine, tisuće turista i mještana unatoč jako lošem vremenu dobar su dio noći uz zabavni program čekali zoru i vrijeme (nešto iza sedam ujutro po mjesnom vremenu) da glodavac izađe iz svoje jazbine u kojoj spava zimski san i preko posebnog "prevoditelja sa sviščeva jezika" priopći pučanstvu koliko će još trajati zima.

Ova tradicija traje 120 godina, a ostalo zabilježeno 114 sviščevih prognoza. Rano proljeće svizac je dosad predvidio u svega u 14 slučajeva (12 posto), a točnost prognoza, po podacima meteoroloških služba, iznosi mu samo oko 40 posto. No, postotak mu je nešto uspješniji kada predviđa rano proljeće. (HIna)