Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Običaji diljem svijeta

Jeste li praznovjerni? Ako jeste večeras svakako pripazite na ovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Praznovjerja su sastavni dio mnogih kultura, a neka od najzanimljivijih upravo su ona koja se tiču dočeka Nove godine.

Danska

Pročitajte i ovo Početak karnevalskih događanja - 1 Običaji Počelo je peto godišnje doba: Legenda o zvončarima Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom?

Kada sat otkuca ponoć Danci skaču sa stolaca na pod ne bi li doslovno uskočili u Novu godinu. Također, još jedan neobičan običaj u Danskoj je bacanje tanjura na ulazna vrata prijateljeve kuće. Što vas više razbijenih tanjura dočeka sljedeće jutro to ćete biti popularniji u narednoj godini.

Španjolska

U trenutku ulaska u Novu godinu Španjolci pojedu 12 zrna grožđa pri čemu svako zrno predstavlja po jedan mjesec u godini koji će, kao i zrno, biti kiseo ili sladak.

Kolumbija

Prvi dan Nove godine neki Kolumbijci rade krug po ulici s praznim kovčegom ne bi li im predstojeća godina bila puna putovanja.

Brazil

Brazilci na dočeku Nove godine nose bijelo kako bi otjerale zle duhove.

Uključite se u dočeke 2015. diljem svijeta!

Peru

U Peruu je na Silvestrovo važno nositi žuto jer, pogađate, nosi sreću. Žuto cvijeće, naočale, majice, donje rublje... što više žutog, više sreće i uspjeha u idućoj godini. U Argentini, Brazilu i Urugvaju za sreću u ljubavi donje rublje obavezno mora biti ružičaste boje, a u Kolumbiji se neizostavno odijeva donje rublje u boji strasti - crvenoj.

Kuba

Na Kubi i u Urugvaju u ponoć se kroz prozor izlijeva kabao s vodom da bi se na taj način isprale i otpravile sve loše stvari nagomilane tijekom godine u odlasku.

Rusija

Rusi na komad papira zapišu svoju želju za iduću godinu, potom taj paprić spale i pepeo ubace u čašu šampanjca.

Škotska

Nakon ponoći Škoti dobro paze koja će im osoba prva pokucati na vrata. Naime, ta osoba sa sobom donosi poklone - kovanice, kruh, sol, ugljen ili viski koji predstavljaju financijski prosperitet, hranu, okus, toplinu i dobro raspoloženje.

Kina

Kinezi za novu godinu ukrašavaju vrata crvenim ukrasima jer ta boja simbolizira sreću i veselje. Oni ujedno iz svojih domova na 24 miču noževe kako se nitko ne bi povrijedio i na taj način 'prerezao' obiteljsku sreću u predstojećoj godini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene