Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zašto se tako osjećamo?

Ne biste vjerovali što sve može uzrokovati umor...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Imate li malo energije? Jeste li iscrpljeni unatoč tome što spavate dovoljno? Niste jedini.

Postoji nekoliko neobičnih razloga zbog kojih smo neobjašnjivo umorni ili pospani, piše Yahoo News citira dr.Oza.

Pročitajte i ovo Putna torba Ako prođe... Zrakoplovna kompanija želi da ljudi putuju bez odjeće: Otkrili su zašto je to dobra ideja Ilustracija prijedlog novog zakona Mogli bi završiti u zatvoru zbog odjeće: "Hoće li se odijelo i kravata smatrati uvredljivim?"

Bakterija u želucu

Bakterija Helicobacter pylori može biti glavi uzročnik umora. Unutrašnjost želuca proizvodi kiselinu koja probavlja hranu, dok u isto vrijeme stvara zaštitnu sluz kako bi se zaštitio od te kiseline. Bakterija Helicobacter pylori u želucu uništava protektivnu sluz što uzrokuje čir. Dok spavate, kiselina može 'pobjeći' iz želuca i doći do jednjaka. Zbog toga ćete osjećati bol u grlu i nećete moći ući u duboki san.

Infekcija tom bakterijom lako je otkriti liječiti. Dovoljan je jednostavan test za otkrivanje, a antibiotici za liječenje.

Jutarnja kava

Mnogi za jutarnje razbuđivanje koriste kavu, ali upravo bi ona mogla biti uzrok umora. Naime, kofein uzrokuje dehidraciju, a tijelo je ujutro već dehidrirano jer cijelu noć nije dobilo vode. Ukoliko ne pijete vodu ujutro, konzumacija kave će uzrokovati umor.

Vaša je odjeća preudobna

Ako se obučete preudobno to vas može još više umoriti. U širokoj se odjeći možda brže i lakše krećete, ali ste u njoj i pogrbljeniji zbog čega mišići i zglobovi više rade i distribuiraju više kisika kroz vaše tijelo. Uža odjeća ne samo da će popraviti vaše držanje, već i povećati vaše samopouzdanje.
Osim toga, na umor utječe i boja odjeće koju nosite. Tamne boje poput crne i smeđe stimuliraju lučenje melatonina - kemikalije koja potiče pospanost. Bijelo potiče stvaranje serotonina, kemikalije koja daje osjećaj zadovoljstva. Crvena je dobra za agresivnu energiju, dok žuta stimulira rad mozga, potiče samopouzdanje i optimizam.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene