Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dokumerni film

Povjesničar NASA-e: 'Nismo kupili svemirski program od Tita'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nema dokaza da su SAD kupile od Jugoslavije tajni svemirski program, što im je, navodno, omogućilo slanje misije na Mjesec, objavila je radio 'Slobodna Europa', povodom najave za film 'Houston, We Have a Problem', slovenskog redatelja Žiga Virca.

Rodger Launius iz Nacionalnog zračnog i svemirskog muzeja u Washingtonu smatra da je u pitanju parodija dokumentarnog filma i teorija zavjere, dok je za Billa Barryja, glavnog povjesničara NASA-e to dobro napravljen i zanimljiv trailer u kome se ukazuje na mnoge stvari koje su se možda dogodile, a možda i nisu, prenosi Blic.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IMA ONIH KOJI SE BUNE Tito opet posvađao Hrvate! Francuska agencija raspisala se o atrakciji koja je neke prenerazila: "To je sramota" Slika nije dostupna VELIKA PROSLAVA FOTO/VIDEO: Tisuće ljudi u Kumrovcu: ''Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti''

Ima podudaranja u datumima nekih događaja, ali to ne znači da između njih postoji uzročno posljedična veza. Između ostalog se sugerira da je Tito otišao u SAD, a Kennedy je nakon razgovora s njim kupio jugoslavenski svemirski program. Međutim, Tito je prvi put posjetio SAD u listopadu 1963, mjesec dana prije Kennedyijevog ubojstva, a odluka o slanju američke misije na Mjesec objavljena je dvije godine ranije. Tako da postoji vremenska nepodudarnost, rekao je Launius i dodao da sumnja da postoje ozbiljni dokazi.

'Ne znam ni za jedan dokaz o vezi između jugoslavenskog svemirskog programa (ako ga je uopće imala i NASA-e). Ako autori, koji propagiraju ovu ideju, žele biti pošteni i odgovorni, neka pokažu točne datume ključnih događaja za ovu priču. Nisam vidio nikakav dokument. Postoje li? Sumnjam u to', ističe Launius.

Za razliku od njega Bill Barry kaže da je skinuta oznaka tajnosti sa dokumenata iz vremena Kennedyijeve administracije.

'U ovom traileru se sugerira da je CIA kupila sve tajne iz jugoslavenskog svemirskog programa u ožujku 1961., a da je predsjednik Kennedy u svibnju te godine najavio slanje misije na Mjesec. To prema ovoj teoriji znači da SAD ne bi mogle pokrenuti program u slučaju da nisu kupili tajni jugoslavenski projekat. Međutim, sa dokumenata iz vremena administracije predsjednika Kennedyja je sada uglavnom skinuta oznaka tajnosti. Možemo čuti audio snimke razgovora u Bijeloj kući, a koji su sada dostupni u biblioteci Johna Kennedyja. Dostupni su čak i njegovi najpovjerljiviji razgovori sa najbližim suradnicima o svemirskom programu i odluci da se pošalje misija na Mjesec. Ta ideja je veoma pažljivo i dugo razmatrana. Znanstvenici su te dokumente veoma studiozno proučili i zaključili da je veoma jasno da je Kennedy donio odluku o slanju misije na Mjesec iz mnoštvo razloga, a da nijedan nema nikakve veze s bilo kakvim tajnim, obavještajnim podacima iz bilo koje druge zemlje', navodi Barry.

On smatra da je sporan i dokument koji je prikazan u traileru koji, navodno, potvrđuje da je CIA kupila jugoslavenski svemirski program.

'Da je CIA ili bilo koja vladina agencija prikupljala informacije o svemiru od Jugoslavije, one bi vjerojatno još bile pod oznakom tajnosti. Dakle, čak i da je takav program postojao, mala je vjerojatnost da bi se sada mogao naći bilo kakav dokaz o tome. Međutim, zanimljivo je da je na videu pokazan dokument za koji se sugerira da je potvrda kako je CIA kupila spomenuti program. Zapravo, riječ je o dokumentu američkog zrakoplovstva i jedino što je rečeno je da se radi o prijevozu jugoslavenske logistike. Međutim, taj dokument nije klasificiran, nema indikacije o njegovom postojanju, odnosno nije označen ni kao najstroža tajna niti u nekom drugom svojstvu. Kada sam analizirao ovo pitanje, pomislio sam da je možda riječ o izvještaju o transferu robe avionom iz Jugoslavije u Sovjetski Savez. Dakle, zanimljiva je informacija ali nam ne govori mnogo', ocjenjuje Barry.

U traileru se navodi i da je podzemni vojni objekt kod Bihaća korišten za svemirski program. Međutim, Launius sumnja u to.

'Ja bih najprije postavio pitanje odakle su, zapravo, snimci. Vidio sam mnogo snimaka o sličnim objektima širom svijeta. U nekima sam i osobno bio i mogu reći da su svi, manje više, slični. Postoji li ijedan razlog da se vjeruje da spomenuti snimak zaista potiče iz Jugoslavije. Da možda ne potiče iz Rusije ili SAD? Ne znam odgovor na to pitanje. Također, ako je snimka i originalna, je li to zaista bilo namijenjeno za svemirski program, ili je riječ o podzemnom hangaru za avione', kaže Launius.

'Prije nego što sam postao glavni povjesničar NASA-e, bio sam oficir američkog zrakoplovstva 22 godine. Sjećam se da je u vrijeme dok sam proučavao europsku obrambenu politiku, Jugoslavija izgradila dosta vojnih objekata pod zemljom. U stvari, mnoga od tih podzemnih postrojenja bila su namijenjena za potrebe zrakoplovstva i smještena u planinskim predjelima. Jugoslavija je prilično brdovita i teren nije pogodan za velike vojne aerodrome. Na tim snimkama se vide koridori, vrata za zaštitu od eksplozije, prostor kroz koji može proći avion. Ne znam je li to bilo namijenjeno za svemirski program, ali meni to sliči na hangar za avione. Znamo da su jugoslovenske vlasti u to vrijeme htjele zaštititi svoje zračne snage od mogućeg napada', kaže Barry.

Launius smatra da je riječ o zanimljivoj teoriji zavjere koja nema mnogo utemeljenja u stvarnosti.

'Bez uvida u dokumente i dok još nisam čuo sve argumente koje autori žele prezentirati – ne mogu da govorim o vjerodostojnosti spomenute teorije. Naravno, u interesu je autora filma da ga naprave što provokativnijim da bi privukli publiku. Međutim, interesantan je izazov kako - u okruženju gdje je provokativnost garancija za pridobivanje publike - biti odgovoran, pod pretpostavkom da ste zainteresirani za povijest i istinu', zaključuje Launius.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene