Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci za izvanzemaljsko

NASA ima problema sa zemljopisom...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka svemirska agencija NASA naljutila je Nepal, nakon što je na svojoj internetskoj stranici postavila fotografiju indijske planine Saser Muztagh, pogrešno navodeći kako se radi o Mount Everestu.

NASA je napisala da fotografija, koju je snimio ruski astronaut Juri Maljenčenko, s Međunarodne svemirske postaje (ISS), na visini 370 kilometara iznad Zemlje, prikazuje 'krov svijeta' pod snijegom.

Pročitajte i ovo Ruski vojnici Bijeg od siromaštva Za Rusiju ratuje 15.000 Nepalaca: Koriste ih kao topovsko meso, a mame visokim plaćama Laxman Bhandari, sugovornik Bolja budućnost Radnici iz Nepala vole Lijepu Našu, a sad je stigao rječnik koji će im uvelike pomoći: ''Hrvatska u srcu''

>> NASA protiv smaka svijeta: 'Ukoliko gledate ovaj video, to znači da jučer nije bio smak svijeta'

Fotografija se brzo proširila internetom, a preuzeli su je i mnogi svjetski mediji. Planina s najvišim vrhom na svijetu (8.848 metara), ponos je male himalajske kraljevine pa su Nepalci odmah uvidjeli grešku i o tome obavestili društvene mreže, prenosi BBC.

Nepalski novinar Kunda Dixit, ekspert za Himalaje, na svojem Twitter profilu je napisao: 'Žalim, ali planinski vrh u sredini fotografije nije Mount Everest'. NASA je danas potvrdila da je riječ o propustu i povukla fotografiju sa svojih stranica.

'To nije Mont Everest, već Saser Muztagh, planinski vrh u masivu Karakorum u Kašmiru', priznao je glasnogovornik NASA-e. Nije objasnio kako je i zbog čega došlo do pogreške prilikom tumačenja fotografije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene