Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretrpio strašnu bol

Napokon riješen misterij: Otkriveno od čega je umro Aleksandar Veliki

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aleksandar je dobio groznicu i umro u babilonskoj palači Nabukodonosora II. Zbog bolesti koja je trajala 12 dana nije mogao govoriti ni hodati. Po svemu sudeći otrovao se biljom čemerikom.

Čini se da je napokon riješen misterij o smrti velikog osvajača koji je umro s 32 godine, 323. godine prije Krista, a koji je mučio mnoge znanstvenike i povjesničare. Aleksandar Veliki umro je od trovanja vinom napravljenim od otrovne, ali naizgled bezopasne biljke, tvrde znanstvenici.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice Hrvoje Krešić U Dnevniku Nove TV Ne propustite posljednje i najrelevantnije predizborno istraživanje

Aleksandar je dobio groznicu i umro u babilonskoj palači Nabukodonosora II. Zbog bolesti koja je trajala 12 dana nije mogao govoriti ni hodati, piše Independent.

Toksikolog s Novog Zelanda, Leo Schep tvrdi da ranije iznesene teorije o trovanju arsenom nisu točne jer bi smrt u tom slučaju došla prebrzo.

Schep u svom istraživanju tvrdi da je krivac biljka Veratrum album, odnosno bijela čemerika, otrovna biljka iz porodice ljiljana.

Novi spor Grčke i Makedonije: Spomenik Aleksandru - ponos nacije ili provokacija?

Naime, prema pisanju antičkog povjesničara Diodora, Aleksandar je osjetio snažnu bol nakon što je popio čašu vina u čast Herkula.

Simptomi trovanja čemerikom su bol u želucu, koju može pratiti mučnina i povraćanje, a onda i smanjeni broj otkucaja srca, te pad krvnog tlaka. 'Tijekom bolesti Aleksandat je pretrpio slične simptome', tvrdi toksikolog u svom istraživanju koje je objavljeno u časopisu Clinical Toxicology.

Na rješavanju misterija radio je više od 10 godina, nakon što mu je 2003. prišao BBC-ijev tim zbog snimanja dokumentarca.

'Pitali su me da istražim to za njim.. Rekao sam 'Ok, pokušat ću, volim izazove'. Mislio sam da neću naći ništa, ali na vlastito iznenađenje, a i njihovo, otkrili smo nešto što bi moglo vrijediti', objasnio je. Ipak, Schep upozorava kako se unatoč njegovoj teoriji stvarno uzrok smrti ne može sa sigurnošću dokazati. 'To se nikad neće zaista znati', rekao je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene