Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oni koji rade na projektu vjeruju da će još jednom dokazati da je sve u redu.


Robot Philae koji je prošle godine sletio na komet nije se oglasio 11 dana zbog čega se pojavio strah da je promijenio poziciju, ali ne na bolje.

Vezani članci Asteroid u obliku lubanje dobio je nadimak Halloween asteroid (Foto: NAIC-Arecibo/NSF) Vraća nam se asteroid u obliku lubanje: U studenom 2018. ponovno će plašiti Zemljane Slika nije dostupna U srijedu je pisao povijest, a sada broji zadnje sate!

Otkad je izašao iz hibernacije 14. lipnja Philae je ostvario kontakt s kontrolorima na Zemlji, posljednji 9. srpnja kada je poslao mjerne podatke . No, otada je potpuno utihnuo, a napori da se dođe do njega su bezuspješni.

A u studenom prošle godine ušao je u povijest kada je sletio na komet 67P/Churyumov-Gerasimenko, no, obzirom da je sletio na sjenovito područje njegovi solarni paneli nisu se mogli puniti. U lipnju se vratio u život nakon što se pomakao bliže Suncu. Sada se pojavila bojazan da ga je nešto, moguće emisija plinova, ponovno premjestilo. Njegova trenutna pozicija vjerojatno nije najidealnija za komunikaciju.

Mikroskopski tragovi života otkriveni na kometu?

Osim toga, dvije prijenosne jedinice ne rade ispravno, a jedna od njih je i oštećena.

Trenutni status robota i dalje je neizvjesan, ali pripremaju se daljnje naredbe i testiraju se na identičnom robotu u nadi da će Philae opet započeti operacije. Oni koji rade na projektu objašnjavaju da je i dalje funkcionalan, kao i da su se nekoliko puta bojali da će ostati bez njega, ali isto toliko puta pokazao je drugačije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju