Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedna od najpoznatijih skulptura na svijetu, Venera s grčkog otoka Milos, koja je otkrivena prije 200 godina i dalje je misterij.


Pretpostavlja se da je kip božice ljepote, koji nema ruke, u originalu držao ogledalo, koplje ili jabuku, no najnovija teorija ide u prilog tome da je Afrodita držale vreteno, što je inače u antičko vrijeme bila omiljena zanimacija grčkih prostitutki dok su čekale mušterije.

Dizajner iz San Francisca, Cosmo Wenman, napravio je 3D repliku slavne skulpture kako bi provjerio teoriju o vretenu koja se prvi puta pojavila 1950. godine. I ispalo je kako je to - to!

Vezani članci Skulptura kod Hendrixova mosta u Zagrebu Kameno lice u Savi: Što se krije iza skulpture koja proviruje iz rijeke u blizini Hendrixova mosta? Testiranje na koronavirus Rekordni dnevni broj mrtvih u Grčkoj, u Turskoj rekordan broj zaraženih u jednom danu

Francuska: Gdje je nestala skulptura teška 1,6 tone?

Isti se motiv, prostitutke s vretenom, pojavljuje i na brojnim antičkim vazama. Upravo se njihovim likovima koristio dizajner kako bi skicirao točan položaj ruku i pokazalo se da bi i Venerine ruke, da ih ima, bile u istoj poziciji, piše Daily Mail.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook