Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radite li vi ovaj posao?

Najgora profesija u 2013. je...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što su ispitali nekoliko elemenata koji su važni prilikom odabira profesije, tvrtka Career Cast rangirala je 200 zanimanja od najviše do najmanje poželjnih.

Od 200 profesija koje su rangirane od najviše do najmanje poželjne, prema faktorima poput okruženja, prihoda i stresa, na posljednjem se mjestu našao posao reportera u novinama. 'Proučili smo širok spektar kriterija analizirali smo ih', rekao je Tony Lee iz Career Casta, piše Poynter.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna RAD POD PRITISKOM Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija: Na listi prvi put premijer jedne zemlje EU-a Slika nije dostupna Novinarstvo treće najopasnije zanimanje

Podaci koje su proučavali dolaze iz izvora poput statistika zavoda za zapošljavanje te administracijskog odjela za zaštitu na radu. Ova se lista formira već 25. godinu za redom. Tijekom godina je zanimanje novinara padalo, a Lee kaže da se uvijek nalazilo na donjem dijelu ljestvice.

>> VIDEO Prekinula vlastito vjenčanje da izvijesti o razornom potresu

'Ovo su razlozi zašto je zanimanje novinara na dnu. Neki od njih nisu se promijenili u posljednjih 25 godina, a neki su novi. Stari razlozi su:

1. Plaća: U usporedbi s drugim poslovima, ovaj je loše plaćen.

2. Stres: Uvijek je to bio iznimno stresan posao, što zbog rokova, što zbog toga što ste u oku javnosti, a i drugi formiraju svoje mišljenje o onome o čemu izvještavate.

3. Radno vrijeme: U pravilu ne postoji. Postoji vrijeme kad ste slobodni, ali ako se nešto dogodi i izvan vašeg radnog vremena vi morate o tome izvijestiti.

To su razlozi koji se već godinama provlače, ali pojavili su se i novi.

1. Zapošljava se sve manje novinara: Ovo je prva godina kada je zaposleno manje novinara nego prethodnih, a očekuje se da će ih do 2020. biti još manje, barem što se tiče tiskanog izdanja.

2. Više je zahtjeva: Radno okruženje zapravo se nastavilo pogoršavati jer novinari su prije bili odgovorni za pisanje svog izvještaja ili reportaže i predati ga na vrijeme za printanje. Ali sada se od novinara očekuje i da Twittaju informacije po cijele dane, pišu blog, snime videa kada primijete da se događa nešto zanimljivo. Očekuje se da rade više u isto vrijeme. Stoga zaključujemo da je posao postao zahtjevniji nego ikada.

3. Nesigurnost: Sve se više medijskih kuća zatvara, sve ih se više prodaje, a zaposlenici nisu sigurni što će se dogoditi s njima', zaključuje Lee.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene