Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TELE 2

Možete li zamisliti svijet bez glazbe?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
''Glazba daje dušu svemiru, krila umu, let mašti i život svemu što postoji'' – rekao je to Platon, grčki filozof i idealist, još tamo negdje otprilike 450. godine prije Krista

 Glazba je posvuda oko nas. S nama je od prvog dana našeg života, prati nas u odrastanju, formiranju kao osoba, prati nas u odrasloj dobi. Prati nas na putu od kuće do škole, od škole do posla, u autu, tramvaju i autobusu. S njom putujemo kroz život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TELE 2 Prodajna mjesta Tele2 prilagođena potrebama osoba s invaliditetom Slika nije dostupna TELE 2 Tele2 zajedno s korisnicima pomaže Hrvatskom Crvenom križu

Katkad je možda nismo svjesni, ali ona je kulisa gotovo svih naših važnih životnih događaja, ona nam pomaže da se dignemo kada padnemo, uz nju se zaljubljujemo i uz nju lakše prebolijevamo. Glazba nas savjetuje. Zbog nje plešemo i zabavljamo se. Glazbu smo lansirali u svemir i ona sada lebdi kroz beskonačan prostor i čeka da naleti na ''nekoga'' i predstavi mu naš planet i našu civilizaciju. No, osim zabavne, kulturološke, političke, ali i reklamne vrijednosti, glazba ima i mnoge moći koje imaju pozitivan učinak na naše općenito zdravlje.


Utjecaj glazbe na čovjekovo zdravlje

Već stoljećima znanstvenici i filozofi proučavaju utjecaj glazbe na ljude, na ljudsku psihu, mozak, ali i općenito fizičko zdravlje. Posljednjih godina istraživanja upućuju na to da ona mijenja kemiju u mozgu, koja tako promijenjena ima pozitivan utjecaj na srce.

''Ne postoji takav stimulans koji istodobno utječe na tako široka područja mozga kao što je to glazba”, rekao je Brian Harris, glazbeni terapeut s Harvarda. “Ova globalna aktivacija događa se dok slušamo glazbu, sviramo instrument ili pjevamo, posve neformalno pod tušem ili u automobilu.''

Studije pokazuju da slušanje glazbe poboljšava funkciju krvnih žila, vraća tlak u normalu, smanjuje anksioznost. Slušanjem ili stvaranjem glazbe oslobađa se dopamin, jedan od takozvanih hormona sreće. Procesuiranje zvuka započinje u moždanim stanicama, koje pak kontroliraju otkucaje srca i disanje.

Glazba je danas uz nas što god radili i kamo god išli

Zahvaljujući raznim servisima za streaming, glazba nam je danas dostupnija nego ikada. U gotovo samo jednom desetljeću glazba nam je postala dostupna samo jednim klikom, i to 7/24, tijekom cijele godine.

Katkad je zbog toga uzimamo zdravo za gotovo, ali servisi za streaming isto nam tako omogućuju stvaranje osobnih playlista s pjesmama koje volimo, s pjesmama za koje smatramo da nam odgovaraju u određenim prilikama. Danas možemo biti sami svoji DJ-i.

Nedavno smo napustili kućnu izolaciju, pred nama su dugi ljetni dani, stiglo je vrijeme za opuštanja bez grižnje savjesti i otpuštanje dopamina. Kako bi nam ugođaj bio što bolji i kvalitetniji, dobre vibracije stižu u novoj Tele2 ponudi, u kojoj uz kupnju jednog od vrhunskih pametnih telefona Huawei (P Smart Z, P30 ili P30 Lite te P30 Pro), Samsung Galaxy A71 ili Xiaomi Redmi Note 9 možete odabrati jedan od tri vrijedna dara: bežične slušalice Mi True Wireless Earphones 2, JBL Live 400BT ili pak zvučnik JBL Flip 5 te uz najpovoljniju neograničenu komunikaciju uživati u glazbi.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene