Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekološka katastrofa

Možete li vjerovati da je ovo nekada bilo popularno ljetovalište?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duboko u pustinji južne Kalifornije nalazi se jedno od najzapuštenijih i najzagađenijih mjesta u SAD-u, bivša turistička destinacija Salton Sea pretvorila se u otrovnu baru.

Ovo jezero usred pustinje, nastalo je sasvim slučajno prije stotinjak godina kada se rijeka Colorado prelila u obližnji kanal za navodnjavanje, a u naredne dvije godine kompletan tok rijeke izlijevao se u kotlinu Salton koja je jedno od najnižih mjesta na Zemlji.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Poplava u Los Angelesu - 1 Nesvakidašnji prizor Uraganska oluja pogodila Kaliforniju: Klizišta i poplave paralizirale više od pola milijuna domova

Novo jezero ubrzo je postala omiljena turistička destinacija za tisuće građana, a uz jezero je niknuo i čitav grad. No, nade o svijetloj budućnost ovog ljetovališta, ipak se nisu ostvarila.

Zbog nemogućnosti izljeva vode, jezero je s vremenom postalo iznimno slano, zbog čega počele izumirati ribe i ptice na tom području. Situaciji sigurno nisu pridonijele ni kemikalije s obližnjih farmi koje su otjecale u jezero. Do 1980. godine ovo je mjesto potpuno napušteno.

Što je najgore, u ovo se područje i dalje ulažu milijarde dolara kako jezero ne bi presušilo čime bi se otkrila zemlja zagađena arsenom i ostalim kancerogenim kemikalijama koju bi vjetrovi mogli raspršiti po čitavoj Kaliforniji.

America's Dead Sea from Jim Lo Scalzo on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene