Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prestanak konzumiranja alkohola izaziva burne reakcije okoline. Suprotno očekivanjima, to najčešće nisu komentari podrške. Zašto nam je kao društvu postalo nezamislivo zabavljati se bez alkohola?


Iako toga nismo svjesni, konzumiranje alkohola u velikoj je mjeri nametnuto od društva u kojem živimo.

Vezani članci Policija alkotestira vozače, arhiva (Foto: Petar Glebov/PIXSELL) Hoće li se ukinuti dopuštenih 0,50 promila za vozače? Novi Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa donosi velike promjene Zabava ih prizemljila (Foto: klyker.com) Što će im treća žica kad imaju alkohol: Znaju kako se uzemljiiti i bez obrtničke škole

Kontradiktorno, no, ako izjavite da ne konzumirate mnogima omiljeni porok, umjesto odobravanja i čestitiki dočekat će vas čuđenje i pitanje - zašto.

No isto to pitanje može ići i u suprotnom smjeru, zašto konzumiramo alkohol?

Utjecaj medija

Gotovo je nezamislivo vidjeti film ili seriju u kojoj glumci bar u jednom trenutku ne konzumiraju alkohol. Najčešće su to trenutci opuštanja i sreće. Sve je to na određeni način reklama alkoholu. Toga su svjesni i oglašivači, tako je u razdoblju od 2002. do 2009. potrošeno osam bilijuna dolara samo na promociju alkoholnih pića. Na taj način mediji, kroz male ekrane, prenose gledateljima poruku da će uz pomoć alkohola doživjeti sve one lijepe trenutke koje su vidjeli u omiljenom filmu.

Lakša socijalizacija

Upoznavanje ljudi samo po sebi nije omiljena aktivnost mnogima. Stvara početnu neugodu i uvijek se javlja strah od mogućeg odbijanja i neuklapanja. Alkohol se onda načešće gleda kao sredstvo pomoću kojeg se prelazi preko straha i na lakši način upoznaje druge, što je naravno, potpuno netočno. Možda će vas alkohol opustiti, no to ne znači da ne možete uživati u razgovoru i upoznavati ljude bez njega. Štoviše, upoznavanje će ići prirodnom tokom, jer jedino "trijezne glave" se sposobni stvoriti valjano mišljenje o osobi koju ste tek upoznali. Isto tako, drugi će vas upoznati u boljem i prirodnijem izdanju.

Poimanje zabavnog

Tek kada prestanete piti alkohol shvatite da preglasna muzika u malom i napučenom prostoru, zapravo nije najbolji vid zabave. Osim toga, posljedice takvih provoda, koje su vidljive sljedeće jutro, sve su osim zabavne. Prestankom konzumiranja otkrivate nove načine zabavljanja i druženja. Bolje upoznajete sebe, a i okolinu.

Jedini problem koji se javlja takvom odlikom su zapravo - ljudi. Oni koji zahtjevaju objašnjenje za donošenje zdrave odluke, prenosi Collective Evolution.