Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pune 4 godine

Mona Lisine usne Leonardo naslikao prstima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još malo o stručnjacima i analizama. Misterij koji godinama intrigira svijet umjetnosti, konačno je razriješen.

Otkrivena je tajna Mona Lisinog osmijeha. Francuski muzejski restauratori rendgenom su utvrdili da je Da Vinci sjenoviti Mona Lisin osmijeh nanosio prstima pune 4 godine, jer znanstvenici nisu našli tragove kista.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Djelo naručio Giuliano de Medici? Mona Lisa ipak nije bila Lisa del Giocondo? Slika nije dostupna Trepće, maše i klima glavom VIDEO: Mona Lisa - progovorila!

Hrvatski akademski slikar Damir Medvešek koji je naslikao 37 interpretacija Mona Lise, vjeruje da je Leonardo glazuru nanosio 40 puta. na pitanje kako slikar zna da je nanošenje slojeva gotovo, on odgovara kako slikar naprosto osjeti taj trenutak. A je li Da Vinci znao da je to to, tek kad je u Mona Lisi ugledao sebe?

'Svaki slikar napravi svoj autoportret', kaže Medvešek. Upitali smo ga misli li on da se Mona Lisa smije, no niti on nije mogao procijeniti. 'Desni kraj usana naprosto je izdužen u mali polusmiješak, tu ima puno više muških crta nego ženskih, ta žena je, meni, nek oprosti pokojni Leonardo, užasno ružna', zaključio je Medvešek. Ipak, dodao je kako ta slika ipak ima i pregršt ljepote.

Medvešek smatra kako je lako moguće da je Leonardo na sliku projicirao nekoga u kog je bio zaljubljen. Tko god da je na slici, Leonardo ga je prodao tek pred svoju smrt.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene