Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Španjolska inkvizicija

Mogu li ljudima začepiti usta? Vladu optužili da želi zabraniti korištenje memea

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bitka za čast i ugled pojedinaca ili sumrak demokracije, pitanje je sad. Vladajući i građani prijedlog različito tumače.

Vladajuća španjolska partija na čijem je čelu premijer Mariano Rajoy, Narodna stranka, predložila je reformu prema kojoj će po svemu sudeći građanima ubuduće biti zabranjeno korištenje takozvanih memea.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu

Predlagatelji su naveli da reformom žele zaštititi ljude od povrede časti i ugleda, međutim mnogi su prijedlog doživjeli kao izravan napad na slobodu govora, odnosno iskazivanja mišljenja.

Podsjetimo, memei su od pojave interneta postali jedan od najpopularnijih oblika izražavanja, a za one koji još ne znaju što su točno, objasnimo da je riječ o fotografijama ili videima koji su u većini slučajeva potpisani uz neku duhovitu dosjetku (neki će ih opisati i kao modernim grafitima).

Nekad se pomoću njih korisnici interneta nevino šale, nekad nekoga ili kakvu društvenu pojavu kritiziraju, ali doista ima i slučajeva kada se pomoću njih pojedinci grubo obračunavaju s neistomišljenicima.

"Nije nam želja ukinuti svaki oblik memea, ali želimo stati na kraj onima koji su uvredljivi, u kojima se osobe optužuju za zločin ili u kojima se nekom prijeti smrću", odgovorili su na optužbe članovi Narodne stranke.

Na njihovu žalost malo tko im je pritom povjerovao na riječ, a tome svjedoče i brojni memei koje španjolski korisnici interneta upravo objavljuju uz oznaku "nema memea, nema demokracije".

Pogledajte kako izgledaju i što građani njima poručuju. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene