Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Moderna glazba je sve glasnija i posljednjih pedeset godina se razina zvuka sve više pojačava, a glazba se progresivno homogenizira...


Rezultati su to istraživanja revije Scientific Reports.

Vezani članci Slika nije dostupna Sinovi nasmrt pretukli oca zbog preglasnog TV-a! Slika nije dostupna VIDEO: Ova mačka prede najglasnije na svijetu

>> Prepustite se čarima vrhunske glazbe

Analizu je provela Joan Serra iz španjolskog Nacionalnog vijeća za istraživanja, a preslušala je pola milijuna pjesama snimljenih između 1955. i 2010. godine. U svoje istraživanje ona je uključila različite glazbene žanrove - od rocka i popa, hip-hopa, metala i elektroničke glazbe.

'Mogli smo ustanoviti koliko se pojačala zvukovna razina kod snimanja glazbe.', kazala je Joan Serra te time potvrdila strahovanja brojnih roditelja čija djeca na slušalicama ili na zvučnicima slušaju glasnu glazbu.

Joan Serra ističe da se analiza odnosila na razinu glasnoće snimanja glazbe, a ne slušanja.

S druge strane, istraživanje je također pokazalo da se tijekom godina smanjivala različitost akorda i melodija. Joan Serra iz ovih podataka izvlači sljedeći 'recept' za modernizaciju stare melodije: treba više koristiti promjene akorda, koristiti više instrumenata i snimati na nižoj razini glasnoće. (HINA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.