Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon sve veće potražnje za dizajnerskim torbama, talijanskim odijelima i brzim autima, skupa francuska i talijanska vina trebala bi, po očekivanjima, postati sljedeći obvezni dodatak imućnih kineskih kupaca.


U Šangaju, kineskom financijskom središtu, sve je više vinoteka i dućana gdje se mogu kupiti dobra vina, a mladi bogati Kinezi nakon posla često potroše i do 152 dolara za bocu vina. 'Kinezi su veliki materijalisti, pa kad jednom kupe najbolje lokalne marke, onda počinju tražiti još bolje i skuplje', kazao je Ch'ng Poh Tiong, kolumnist i izdavač lista 'The Wine Review'.

Vezani članci Porezi i plaće, ilustracija Vlada najavljuje porezno rasterećenje: Izračunali smo koliko bi i kome od Nove godine plaće trebale rasti Slika nije dostupna I bogati plaču: Tisuće milijunaša ih žele, no ove jurilice imat će samo neki

>> Kinezi pokrenuli akciju protiv proizvodnje lažnih vina

Dok Kina razvija domaće vinsko tržište, industrijski stručnjaci kažu da je puno otmjenije piti uvozna vina te predviđa da će se potrošnja udvostručiti u idućih pet godina. Najtraženija su vina s francuskih imanja Chateau Lafite Rothschild, s početnom cijenom od tisuću američkih dolara po boci, te Chateau Latour.

'Ovdje su najmanje dva sloja poštovanja vina. Ako osoba kupuje i časti vinom iz zahvalnosti nekog tko mu je učinio uslugu, uzet će skupo vino želeći pokazati svoj položaj u društvu', kaže Ch'ng. 'Druge pak osobe piju s prijateljima i obitelji i tu društveni položaj nije povezan s bocom vina', dodao je. (Hina)