Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepoznato o poznatome

20 zanimljivosti o slavnim izumima koje sigurno niste znali!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na što prvo pomislite kada vam netko spomene gajde? Znate li tko je osmislio košarku kakvu danas poznajemo ili možda koji je najneobičniji izum sir Isaaca Newtona? Donosimo Vam 20 zanimljivosti koje sigurno niste znali o nekima od najslavnijih izuma.

1. Gajde su izumili Perzijanci, a ne Škoti
U početku je to bio prilično neugledan instrument sastavljen od grančica trske umotanih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila sa Bliskog Istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom ponijeli i glazbu i instrumente, piše Buzzfeed.

Pročitajte i ovo Dan inovacija u Splitu (Foto: Dnevnik.hr) U planu širenje i u inozemstvo Dan inovacija u Splitu: Pored Rive postavljen selfie stup koji se puni putem solarnih ploča Slika nije dostupna Vođa o kojem se priča PUTINOV ŽIVOT - 11 zanimljivih činjenica o ruskom predsjedniku

2. Košarku je izmislio kanadski liječnik
Prva košarkaška utakmica održala se 21. prosinca 1891. godine, a u svakoj ekipi je bilo devet igrača. Konačni rezultat bio je 1-0.

3. 'Daj pet' nije postojao prije 1977. godine
Za ovaj pozdrav zaslužna je jedna bejzbolska utakmica koja se održala 2. rujna 1977. godine. Kada su dva igrača na taj način proslavili zgoditak. 'Ruka mu je bila u zraku i nagnuo se unazad, pa sam ja posegnuo prema njegovoj ruci i pljesnuo. Činilo mi se to kao prava stvar u tom trenu', rekao je Dusty Baker jedan od 'izumitelja' slavnog pozdrava.

4. Riječ 'hello' izmišljena je jer nitko nije znao započeti telefonski razgovor
Iako je telefon izumio Alexandar Graham Bell, pozdrav 'hello' izmislio je njegov rival Thomas Alva Edison, iako je Bell inzistirao na pozdravu Ahoy!

5. Piñatu su izumili Kinezi
Marco Polo, na jednom od svojih putovanja u Kinu, otkrio je papirnate figure životinja kao što su krave, volovi i bizoni koje je lokalno stanovništvo ukrašavalo nakon čega bi ih spalili i sakupljali pepeo za koji se vjerovalo da donosi sreću tijekom cijele godine.

6. Umjetno srce izumio je trbuhozborac
Paul Winchell bio je poznati američki trbuhozborac koji je, između ostalog, posudio glas nekoliko animiranih likova od kojih su najpoznatiji Gargamel iz Štrumfova i Tigar i Winnie the Pooha. No ono što javnost ne zna o njemu jest da je upravo on patentirao prototip umjetnog srca uz pomoć liječnika Henry J. Heimlicha poznatog po Heimlichovom zahvatu.

7. Kukuruzne žitarice služile su za suzbijanje želje za masturbacijom
1898. godine John Harvey Kellog javnosti je predstavio novu vrstu zdrave hrane koju je nazvao Corn Flakes čiji je cilj bio suzbijanje povećanog seksualnog apetita.

8. Graham krekeri- isto kao i Corn Flakes
Graham krekere prvi je put napravio prezbiterijanski svećenik isto sa ciljem suzbijanja seksualnog apetita. Osim toga bio je poznat i po svojim predavanjima o štetnosti samozadovoljavanja.

9. Baseball je osmišljen u Engleskoj
Neki od pronađenih dnevničkih zapisa iz 18. stoljeća pokazuju da se u Velikoj Britaniji baseball igrao puno prije no što su Amerikanci proglasili neovisnost.

10. Prvi touch-screen smartphone izumljen je 1993. godine
Napravio ga je IBM, a zvao se Simon, te je zapravo bio 4 u 1, tj. mobitel, dlanovnik, pager i faks uređaj u jednom.

11. Lutku na napuhavanje osmislili su nacisti
Nacistička lutka na napuhavanje bila je osmišljena s ciljem zadovoljavanja seksualnih potreba njemačkih vojnika, a cijeli projekt bio je označen sa 'top secret'. Lutka se zvala Borghild, a izgledom je zadovoljavala arijevske ideale- svijetla put, plava kosa i plave oči.

12. Aparat za šećernu vatu izumio je stomatolog
Ovaj aparat izumljen je početko 20. stoljeća i momentalno je polučio ogroman uspjeh.

13. Pseća vratašca su izum sir Isaaca Newtona
Navodno je sir Isaac Newton na vrata svoje kuće stavio sva otvora s malim vratašcima kako bi njegovi ljubimci, pas i mačka, mogli neometano ulaziti i izlaziti iz kuće.

14. Rubikova kocka nije zamišljena kao igračka
Iako je široko rasprostranjeno mišljenje kako je ova kocka služila Ernu Rubiku kako bi svojim studentima pomogao u shvaćanju 3D objekata, istina je zapravo nešto drugačija. Svrha Rubikove kocke bila je u shvaćanju riješavanja strukturalnih problema, tj. pomagala je u shvaćanju kako pomaknuti određene dijelove cjeline, a da se cjelina ne raspadne.

15. Teoriju Velikog praska prvi je iznio katolički svećenik
Georges Lemaitre, katolički svećenik iz Belgije, prvi je iznio ideju o tome da je cjelokupna materija prvotno bila kondenzirana na jednom mjestu nakon čega se proširila, a što je temelj teorije Velikog praska.

16. Tvrtka koja je izumila Aspirin, izumila je i heroin
Farmaceutska kompanija Bayer, najpoznatija po izumu Aspirina, izumila je i heroin i to kao lijek za prehladu.

17. Prvi bumerang je pronađen u Poljskoj, a ne u Australiji
Najstariji australski bumeranzi stari su oko 10 000 godina, no jedan je bumerang pronađen i Poljskoj na u Jaskinia Oblazowi i procjenjuje se da je star oko 30 000 godina.

18. Plastelin je prvotno bio sredstvo za čišćenje tapeta
Iako je zamišljen kao sredstvo za čišćenje tapeta, karateristike plastelina više su odgovarale dječjoj igrački. Njegov izumitelj Joe McVicker postao je milijunaš nakon što je ovaj proizvod ponovno pustio u prodaju kao dječju igrački.

19. Puška na vodu djelo je nuklearnog inžinjera
Lonnie Johnson je tvrtki Hasbro predstavio svoj proizvod napravljen od PVC cijevi i boce Coca-Cole. Taj je proizvod uskoro javnosti bio predstavljen kao Super Soaker, jedna od najpoznatijih dječjih igračaka.

20. Michael Jackson nije izmislio 'moonwalk'
Ovaj poznati plesni pokret osmislo je Bill Bailey, a imamo i dokaz.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene