Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLODINE

Lika – kuhinja inspirirana prirodom

PR
PR
Aktualno Galerija PR PR +0 PR Galerija 1/2 >>
Lička kuhinja kroz povijest je bila pod utjecajem raznih kultura, od turske pa sve do austro-ugarske, no priroda je ono što je definitivno oblikovalo ličku kuhinju, kažu nam Ličani.

 Oštra klima i prilagodba surovim uvjetima za rad na poljoprivrednim imanjima definirala je jelovnik vrijednih Ličana. Bilo je važno da im hrana da potrebnu energiju, okrijepi ih. Što se povrća tiče, glavnu riječ vode krumpir i zelje. Meso, ono vrhunsko domaće, gotovo je uvijek glavna namirnica brojnih tradicionalnih jela. Premda ga pripremaju na različite načine, na grillu im je ipak omiljeno. Evo i korisnih savjeta za pripremu koje su nam otkrili…

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestio AZTN Poznati trgovački lanac dobio kaznu od 30.000 eura: Pogledajte o čemu je riječ PR PLODINE Obid je u uru, nemoj kasnit

PR PR

• Pazite na debljinu mesa! Najdeblje komade stavite najprije na žar i ne okrećite ih previše. Pečete li meso s kostima, pazite da vatra nije prejaka. Pecite ga dulje vremena na slabijoj vatri. Meso mora ostati mekano i početi se odvajati od kosti.
• Marinada je stvar ukusa, no najbitnije je da bude u balansu, sadrži kiselinu i ulje.
• Ličani vole slanu, konkretnu hranu. Kad je sol u marinadi u pitanju, vrlo su oprezni. Naime, sol isušuje meso, zatvara mu pore, izvlači sok iz njega pa sa soli budite jako skromni.
• Odojak na žaru jedan je od ličkih specijaliteta. Kako smo već napomenuli, meso s kostima peče se dugo na slabijoj vatri, ali prava poslastica je koža koja treba postati ukusna i hrskava. Zarežite ju nježno nožićem, namažite maslacem i uživajte u slasnoj hrskavoj korici koja se lijepi za prste!

Odali su nam još jedan trik s kojim se postiže neodoljiva hrskavost jela, no ovaj je put riječ o ribi…

• Pastrvu, također jednu od ličkih specijaliteta, stavite na vrući grill unaprijed premazan uljem, a ribu uvaljajte u kukuruzno brašno. Dobar tek!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene