Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Test smrti

VIDEO Ova vježba predviđa vašu smrt

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici u testu podvrgnuli 2002 osobe starosti između 51 i 80 godina.

Liječnici u Brazilu razvili su test koji mjeri tjelesnu fleksibilnost, a u konačnici se uz pomoć njega može predvidjeti – smrt, odnosno kada bi osoba mogla umrijeti.

Vježbe su jednostavne; stajanje, sjedenje pa dizanje iz sjedećeg u stajaći stav, bez pridržavanja i oslanjanja.

Test ima sustav bodovanja pa ako netko na njemu ostvari tri boda, ili manje, od ukupno 10, ima pet puta više šansi da će umrijeti u narednih šest godina od onog tko je ostvario osam bodova i više.

Claudio Gil Araujo, sa Gama Filho Sveučilišta u Rio de Janeiro, je jedan od liječnika koji su osmislili test sjedenja i ustajanja, no on ga, kaže, koristi ne kako bi smrću zastrašivao svoje pacijente već kako bi ih uvjerio da trebaju ostati što duže fizički aktivni i održavati fizičku snagu te ravnotežu. A tako će, kaže, i duže živjeti.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Hrabar potez Uznemirujuće: Pogledajte heroja koji je napadaču iz Sydneyja hrabro stao na put kako bi zaštitio ženu s djecom

Ima li čovjek pravo sam odlučivati o svojem životu/smrti?

U studiji objavljenoj u Europskom kardiološkom časopisu znanstvenici su objavili rezultate testa kojem su podvrgnuli 2002 osobe između 51 i 80 godina. Pacijenti koji su ostvarili manje od osam bodova imat će dvostruko više šanse da će umrijeti u narednih šest godina od onih koji su imali savršen rezultat. Oni pak koji su imali samo tri boda ili manje, imaju pet puta veće šanse da umru u šest godina, piše Daily Mail.

Zdrave osobe između 60 i 64 godine trebale bi moći ustati i sjesti bar 12 puta (žene) i 14 puta (muškarci) u 30 sekundi. Dobar rezultat za 90-godišnjake je četiri, odnosno sedam puta.
Liječnici savjetuju; ako ipak imate artritis ili neku drugu bolest zbog koje bi se mogli ozlijediti, nemojte ovaj test pokušavati kod kuće.


 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene