Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi način uštede energije

Klimatiziran sako osvježava Japance usred ljeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poput havajske košulje i bikinija, 'klimatizirani sako' komad je ljetne odjeće u Japanu gdje se stanovništvo pokušava rashladiti ne trošeći previše energije.

Od nuklearne nesreće u Fukushimi, arhipelag je ostao bez većine reaktora i vlasti u području Tokija i Tohokua naredile su tvrtkama da smanje do 15 posto potrošnju struje kako bi se izbjegla redukcija. Gašenjem svjetla, isključivanjem opreme i ranijim početkom radnog vremena tvrtke se prilagođavaju kako mogu tim restrikcijama, a neke su pronašle rješenje u odijevanju zaposlenih u originalan komad odjeće koji može zamijeniti i najbolje rashladne uređaje.

'Ne treba hladiti cijelu prostoriju, važno je da se ljudi osjećaju osvježeno', objašnjava Hiroshi Ichigaya, inovator odjeće i osnivač Kuchofukua, tvrtke nastale 2004. u Todi (sjeverno od glavnog grada).

Nekad zaposlen kao inženjer u Sonyju, Ichigaya je tražio sustav klimatizacije koji štedi struju. U jaknu je smjestio dva mala ventilatora koji uvlače vanjski zrak, cirkuliraju ga unutar jakne i potom izbacuju: košulja vlažna od znoja sad je suha, tijelo rashlađeno.

'Klimatiziran sako' pokreće baterija s litijem i ionom osiguravajući 11 sati vrtnje malih propelera koju korisnik može prekinuti i pokrenuti kad god želi.(HINA)

Pročitajte i ovo Potres u Japanu 2011. godine Na današnji dan ''To su stvari koje želim zaboraviti, ali ne mogu'': Godišnjica jednog od najsnažnijih potresa u povijesti Lansiranje rakete H3 Uspješno lansiranje VIDEO Pogledajte kako je Japan lansirao novu raketu nakon prošlogodišnjeg fijaska

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene