Znate li onaj neugodan osjećaj kada ne možete prepoznati naslov ili autora klasičnog djela koje ste čuli stotinu puta? Vrijeme je da to promijenimo.

Galerija


 Ne morate ići na koncerte filharmonije ili opere kako biste slušali klasičnu glazbu. Ona je svuda oko nas. Umjesto da većinu klasičnih djela nazivate „ona glazba iz onog filma“ ili „iz onog reklamnog spota“, impresionirajte druge prepoznavanjem skladatelja i naslova.

Vezani članci PR Huawei FreeLace: Evolucija bežičnih slušalica

 

Započnimo s djelima koja ste čuli u filmskim uspješnicama:

1. “Tako je govorio Zaratustra”, Richard Strauss

Film “2001.: Odiseja u svemiru” sadrži brojna monumentalna klasična djela, među kojima je i „Tako je govorio Zaratustra“. Ovaj glazbeni komad moguće je čuti tijekom početne scene koja je neraskidivo povezana s filmom Stanleya Kubricka iz 1968. godine.

2. “Kas Valkira“, Richard Wagner

Legendarna scena s borbenim rogovima i zračnim napadima helikoptera u klasičnoj uspješnici „Apokalipsa danas“ Francisa Forda Copole iz 1978. godine, zaslužila je svoje mjesto u povijesti kinematografije. Tema potječe iz trećeg čina Wagnerove opere Valkira iz 1870. godine. Riječ je o Valkirama – mitskim bićima iz nordijske mitologije koji odvode vikinge ravno u zagrobni svijet zvan Valhalla.

3. “Adagio za gudače”, Samuel Barber

Ovaj tužni glazbeni broj izvodi se u brojnim javnim prilikama, pogotovo na pogrebima (npr. važnih povijesnih ličnosti poput Franklina D. Roosevelta, Johna F. Kennedyja ili Alberta Einsteina), a korišten je u emotivnoj sceni kada su upucanog narednika Ellisa napustili njegovi ljudi u filmu „Vod“ Oliviera Stonesa.

4. “Mala noćna muzika”, Wolfgang Amadeus Mozart

Živahna, vesela serenada za dvije violine, violu, violončelo i kontrabas koristi se u brojnim filmovima, među kojima je i „Osmi putnik“ Ridleya Scotta.

5. “Uvertira 1812.”, Petar Ilič Čajkovski

Jedno od najpopularnijih djela legendarnog Čajkovskog (zajedno s Orašarom, Trnoružicom i Labuđim jezerom) pojavljuje se u popularnom filmu temeljenom na stripu „O za osvetu“ tijekom dvije scene – prvoj u kojoj V raznosi Old Bailey te u sceni kad se Sabor raspusti.

6. "Turski marš”, Wolfgang Amadeus Mozart

Finale Sonate za klavir br. 11 u A-duru ilustrira radosnu svakodnevicu Trumana Burbanka kojeg utjelovljuje Jim Carrey u uspješnici Petera Weira – „Truman Show“.

7. “Ples sa sabljama”, Aram Khachaturian

Završni čin baleta Gayane, u kojem plesači prikazuju svoje umijeće sa sabljama, korišten je u raznim igrama, TV emisijama (Benny Hill Show) i filmovima, uključujući Jumpin' Jack Flash s Whoopi Goldberg.

8. “Zrak”, Johann Sebastian Bach

Skladbu je komponirao Bach, dok je za njen aranžman bio zadužen August Wilhelmj. Djelo se pojavljuje u legendarnoj sceni iz knjižnice u filmu „Sedam“, ali i u „Đavoljem odvjetniku“.

Vrijedi spomenuti sljedeće glazbene komade koje ste zasigurno čuli nekoliko puta:

1. “Bumbarov let”, Nikolai Rimsky-Korsakov
2. “Gymnopédie br.1“, Erik Satie
3. “Mjesečeva sonata“, Ludwig van Beethoven
4. "Revolucionarna etida", Frédéric Chopin
5. “Tokata i fuga“, Johann Sebastian Bach
6. “Kanon“, Johann Pachelbel
7. “Četiri godišnja doba“, Antonio Vivaldi
8. “U dvoru planinskog kralja“, Edvard Grieg
9. “William Tell“, Gioachino Rossini
10. “Ples trskine svirale “, Petar Ilič Čajkovski
11. “Orfej u podzemlju“, Jacques Offenbach
12. “Humoreska br. 7“, Antonín Dvořák

PR
PR


Cijenite li orkestar?

Vrlo je korisno kada imate zvučni sustav koji vam omogućuje da uočite razna glazbala klasičnog orkestra. Zato su tu izrazito precizni i osjetljivi 14 mm dinamički driveri na Huawei FreeBuds 3 bežičnim slušalicama koji su pomno podešeni kako bi se omogućilo da svaka nota zasja u svom punom sjaju. Složena bas cijevčica nalazi se u obje slušalice, a zvuk je glasniji, snažniji, čvršći i bujniji. Uz FreeBuds 3 osjećat ćete se kao da ste u glazbenom studiju.

Kirin A1 čipset koristi napredni tehnološki pristup reprodukciji vrhunskog zvuka, usklađujući izvanredne tehnike digitalne obrade zvuka s fino podešenim upravljačkim programom visoke osjetljivosti za postizanje spektakularnih rezultata. Novi, inteligentniji zvuk dobiven je zahvaljujući Kirinu A1, čipsetu koji obiluje mnoštvom funkcionalnosti, poput jednostavnog i stabilnog povezivanja, ultra-niske latencije i impresivnog blokiranja buke.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2018. godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta. ”Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta”, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.

Za više informacija posjetite Huawei stranicu za korisnike, Facebook stranicu Huawei Mobile Hrvatska, Huawei Mobile Hrvatska Instagram, Huawei Mobile Hrvatska You Tube kanal te Huawei Forum Hrvatska.